KDU-ČSL vítá zákaz dvojí kvality potravin, lidovci o něj usilují dlouhodobě

11.04.2018 17:10

Evropská komise dnes přijala balíček legislativních úprav “New Deal for Consumers“ (Nová dohoda pro spotřebitele). Změny reagují na nespokojenost občanů některých členských států (včetně ČR) s různou kvalitou totožných potravin a výrobků.

KDU-ČSL vítá zákaz dvojí kvality potravin, lidovci o něj usilují dlouhodobě
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

KDU-ČSL tento návrh vítá - o zákaz dvojí kvality potravin usiluje dlouhodobě. “Není správné, aby bylo Česko popelnicí Evropy a naši občané byli bráni jako spotřebitelé druhé kategorie,” komentuje první místopředseda lidovců a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

“Návrh Komise řeší požadavek KDU-ČSL a postihne klamavé jednání výrobců. Nový návrh konečně dává členským státům i jejich občanům nástroj proti těmto praktikám. Věřím, že Evropský parlament návrh směrnice podpoří a urychlí její projednání tak, abychom ji stihli schválit ještě do konce mandátu,” říká europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Lidovci dlouhodobě usilují o zavedení opatření proti dvojí kvalitě potravin. Podle Michaely Šojdrové jsou opatření Komise výsledkem vytrvalého tlaku politiků v tzv. nových členských státech. “Zásadní roli sehrála iniciativa ministra zemědělství Mariana Jurečky, který opakovaně od roku 2014 požadoval v rámci EU řešit různou kvalitu potravin stejných značek,” doplňuje Šojdrová.

Podle předběžných informací se navržená opatření týkají rozšíření postihu klamavých obchodních praktik směrnice 2005/29/ES. Na jejím znění se bude muset dohodnout Evropský parlament s Radou, následně bude záležet na implementaci členských států. Země budou  muset upravit své zákony a taky zajistit, aby se nová pravidla dodržovala. 

“Jsem rád, že se naše úsilí podařilo. O nápravu jsem loni v červenci dopisem žádal předsedu komise a další členy. Nakonec, o problematice jsem jednal i s naší eurokomisařkou Věrou Jourovou, která dokázala dostat návrh na půdu Evropské komise,” uzavřel Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…