KSČM: K summitu NATO

15.07.2018 7:37

3. schůze VV ÚV KSČM dne 13. 7. 2018

KSČM: K summitu NATO
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Ve dnech 11. až 12. července 2018 zasedal v Bruselu summit NATO, jehož hlavními body jednání byly obrana a zastrašení v kontextu vztahů s Ruskem, partnerství NATO s EU, posilování stability a boj proti terorismu, modernizace a obranné výdaje a situace v Sýrii a další rozšíření tohoto vojenského paktu.

Summit jednoznačně ukázal, že zájmy, které hájí a prosazují USA prostřednictvím Severoatlantické aliance, jsou v hlubokém rozporu se zájmy evropských zemí jako celku. KSČM vnímá, že Česká republika ani EU není už dávno pro USA v první řadě spojenec, ale přinejmenším konkurent, ne-li přímo protivník.

Spojené státy oznámily program na modernizaci jaderných zbraní ve výši 1 bilion dolarů, který zahrnuje více "použitelných" zbraní. Přichází s novou jadernou pozicí umožňující nové možnosti k použití jaderných zbraní. Varovné je rozhodnutí o posílení velitelské struktury o 1 200 lidí i záměr mít do roku 2020 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel. Připravených k akci do 30 dnů. Pokračuje rozšíření NATO o další země. Vážným negativním problémem je ultimativní požadavek USA na okamžité zvýšení výdaje na zbrojení na 2% a následně na 4% HDP. Tato pokračující expanze přispěla k růstu mezinárodního napětí a konfrontaci s Ruskem.

KSČM velice negativně vnímá tlak prosazovaný NATO, které nutí Českou republiku a řadu států Evropy podílet se nedobrovolně na válečných přípravách, vyhrožování a zastrašování jiných států. A to přitom v otevřeném rozporu s cíli NATO jak jsou deklarovány v článku 1 Washingtonské smlouvy. Vidíme v tom jasné ohrožení zájmů naší země a jejích občanů. Armáda ČR musí sloužit k obraně naší země, nikoliv jako expediční sbor.

KSČM spolu s pokrokovými a mírovými organizacemi vyjadřuje odpor vůči jaderné roli NATO a všem jaderným zbraním. Vyzýváme vlády, aby podepsaly smlouvu o zákazu jaderných zbraní a usilovaly o jaderné odzbrojení. Postavíme se proti destabilizujícímu rozšíření NATO, odmítáme rostoucí militarizaci Evropy, jakoukoli takzvanou evropskou armádu a tlak NATO na novou studenou válku. Požadujeme ukončení této války a vojenských intervencí NATO. Vyzýváme vládu, aby nezvyšovala výdaje na armádu, pokud nebude sloužit výhradně k obraně České republiky, a stejně tak odmítáme jakékoli navyšování zahraničních misí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.