KSČM: Pryč s vládou, pro kterou jsou občané na posledním místě!

10.06.2023 6:03 | Tisková zpráva

Co je pro vládu Petra Fialy cennější? Školství, zdravotnictví, nebo stíhačky a obrněná vozidla? Státní rozpočet na roky 2023 a 2024 to dává jasně najevo! Vláda P. Fialy utrácí a chce dále utrácet desítky miliard na zbrojení, zatímco všude jinde škrtá.

KSČM: Pryč s vládou, pro kterou jsou občané na posledním místě!
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Vše kolem nás zdražuje a mnozí lidé si kladou otázku, jak budou platit nájmy, z čeho zaplatí energie, o kolik ještě zdraží potraviny a služby nebo zda budou moci zaplatit svým dětem kroužky. Současná pravicová vláda přesto plánuje v příštím roce navýšit výdaje ministerstva obrany o 43 %! Zároveň chce ořezávat výdaje na školství, zdravotnictví, vědu a kulturu.

První úvahy ministra financí Zbyňka Stanjury směřují k tomu, že se výdaje Ministerstva zdravotnictví sníží o necelých 30 %, Ministerstva kultury o 19 % a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o 11 %. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy má ale v absolutních číslech přijít v roce 2024 o nejvíce peněz – o 29,3 miliardy korun.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29712 lidí

Zároveň chce ministr Stanjura snížit tabulkové platy zaměstnanců státu o 4 až 5 %. To bude samozřejmě znamenat, že i soukromí zaměstnavatelé ztratí motivaci svým zaměstnancům přidávat, a naopak budou tlačit na snižování svých mzdových nákladů.

K všeobecnému zdražování, výraznému poklesu reálných mezd a úspor v důsledku dvouciferné inflace se tak přidá ještě snižování platů a mezd. Občané se tak dostanou i vinou státu do kleští, které je poženou do stále větší chudoby. Na její hranici se již dnes nachází 40 % občanů České republiky.

Oproti tomu výdaje Ministerstva obrany se navýší o rekordních 48 miliard korun. Za stejné peníze by se dal například sedminásobně zvýšit rozpočet Akademie věd České republiky. Věda a výzkum ale jsou, jak se zdá, pro vládu také až na posledním místě.

Ta tam jsou hesla, podle nichž by se Česká republika z montovny měla stát mozkovnou. Ve skutečnosti se stáváme koloniálním vazalem Spojených států amerických s jejich ozbrojenými složkami na našem území.

Fialova vláda tuto situaci nechce vidět! Namísto toho jestřábím zrakem vzhlíží do zámoří a chystá další škrty v sociální sféře, aby mohla nakoupit ještě více zbraní a hostit zde americké ozbrojené síly!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…