KSČM: Státní rozpočet 2023 - další past na občany

02.12.2022 4:31 | Tisková zpráva

Deficit státního rozpočtu v příštím roce by měl dosáhnout 295 miliard korun a dluh státu překročí tři biliony korun. To je schválený státní rozpočet pro rok 2023.

KSČM: Státní rozpočet 2023 - další past na občany
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Pravicová koaliční vláda Petra Fialy tak pokračuje v dosavadním trendu nerovnovážných rozpočtů, který před volbami v roce 2021 z opozičních lavic kritizovala. Neplní své předvolební sliby ani vládní programové prohlášení. Rozpočet nazvala protikrizovým a válečným, ač Česká republika, aspoň oficiálně, ve válce s nikým není. Prakticky však ano, neboť vojenská pomoc Ukrajině dosahuje již mnoha desítek miliard korun.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17931 lidí

Schválený rozpočet zahrnuje především výrazné navýšení prostředků na vojenské vyzbrojování. Přestože česká ekonomika míří do recese, vláda nemyslí na to, jak českou ekonomiku nastartovat. Pravicový parlament nenavýšil prostředky Státnímu fondu dopravní infrastruktury ani nezvýšil podporu pro průmysl či zemědělství. Hlavní změnou na výdajové straně je zastropování cen energií. Toto opatření však není zdaleka tak intenzivní jako v okolních zemích, což jen dále zkomplikuje konkurenceschopnost firem z ČR.

K zhoršení či zpoplatnění zdravotnictví mohou vést nižší platby za státní pojištěnce ve zdravotnictví. Nedostatečně zafinancovaný sociální systém způsobí jen další zhoršování životní úrovně obyvatel ČR. Neprošlo zvýšení dávek na sociální podpory, sociální služby, ani požadavek odborů na zvýšení platů.

Proti tomu stojí jediná významná změna daní a tou je dočasné mimořádné zdanění nečekaných zisků v energetice a bankovnictví a k tomu ještě odvod z prodeje energií nad limit stanovený Evropskou komisí. Efekt této daně je sporný. Potvrzuje se tak dlouhodobý požadavek KSČM na skutečnou daňovou reformu, ne ovšem takovou, kterou by si představovala pravice, která by jen dále zvýhodňovala nadnárodní korporace a ještě více zatížila domácnosti.

KSČM požaduje daňovou progresi a větší zdanění velkých majetků a trvalé zdanění nadnárodních korporací.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…