KSČM: Žádáme rovné podmínky všem zemědělcům

14.07.2022 4:31 | Tisková zpráva

Ve stínu současných problémů a korupčních kauz pravicové vlády P. Fialy se ztrácí protesty zemědělců, kteří již od ledna vystupují proti vládou schválenému novému nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027.

KSČM: Žádáme rovné podmínky všem zemědělcům
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Jde především o změnu takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na dotační období 2023-2027 to bude 23 % z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno 10 %. Více peněz tak dostanou malí farmáři. Přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí.

Již nyní mnoho zemědělců prodává své výrobky na hranici výrobních nákladů a přežívá právě díky dotacím. Nyní tak hrozí, že se produkční zemědělci kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití a budou muset omezovat výrobu či své podniky prodávat. Vedle tohoto nového nastavení dotací, které znevýhodňuje střední a velké zemědělce, na zemědělce jako ostatně na všechny dopadá nekontrolovaný růst cen energií a v jejich případě i krmiv.

KSČM vyzývá vládu P. Fialy, aby přestala před problémy zemědělců zavírat oči a nastavila rovné podmínky pro všechny, tedy jak drobné zemědělce, tak i střední a velké zemědělské podniky. Je potřeba zamezit levným dovozům potravin ze zahraničí a pomoci domácí produkci.

KSČM požaduje obnovení soběstačnosti v zemědělských produktech našeho zeměpisného pásma a regulaci často nesmyslně velkých rozdílů mezi nákupní cenou u výrobce a prodejní cenou u obchodníků. Je potřeba zamezit tomu, aby si obchodní řetězce diktovaly, za jaké ceny budou od producentů nakupovat. KSČM odmítá likvidaci českého zemědělství a další prohlubování závislosti na zahraničních dovozech.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.