KSČM odmítá kumulaci funkcí koaličními zastupiteli v Plzeňském kraji

15.12.2021 4:33

Politická odpovědnost a poctivý výkon zastupitelského mandátu směrem ke všem občanům a voličům Plzeňského kraje nejsou atributy, které bychom mohli najít u všech zastupitelů Plzeňského kraje.

KSČM odmítá kumulaci funkcí koaličními zastupiteli v Plzeňském kraji
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Po zcela nehorázném a nedemokratickém uzurpování si drtivé většiny míst ve výborech, jakožto pracovních orgánech zastupitelstva a nepochopitelné ignoraci opozice, která společně vyšla z krajských voleb jen o málo slabší než samotná koalice, se ale nyní a v plné nahotě objevuje problém další. A tím je gigantická kumulace veřejných funkcí některými koaličními zastupiteli, a to nejen těch tzv. neuvolněných, tak především těch funkcí uvolněných. 

Již před říjnovými volbami do poslanecké sněmovny to nebylo v tomto ohledu vůbec slavné. Mnohým koaličním zastupitelům, přestože to platný Etický kodex zapovídá, amorální kumulace několika veřejných funkcí prostě nikterak nevadila. 

Etický kodex ZPK, čl. 5 - Výkon funkce: Zastupitel vykonává pouze jednu veřejnou funkci jako uvolněnou, za níž je poskytována odměna z veřejných prostředků. V případě výkonu více uvolněných funkcí učiní zastupitel neodkladně, nejpozději však do 3 měsíců od vzniku tohoto stavu, kroky k jeho odstranění. Uvolněnou veřejnou funkcí se rozumí veřejná funkce uvolněného člena orgánů Plzeňského kraje, uvolněného člena orgánů zastupitelstva města či obce, poslance PČR či senátora PČR.

I přes zcela jasnou formulaci v etickém kodexu, nelze bohužel dodržování jeho ustanovení jakkoliv vynucovat, spíše se jedná o jakýsi morální apel, který tak mohou někteří filutové prakticky beztrestně “hodit zcela za hlavu”. Dokonce i ty zastupitele, kteří se k dokumentu písemně připojili, odmítla hejtmanka, na žádost zastupitele KSČM, zveřejnit na webové stránce kraje tak, aby nebylo jasné, kdo se ke kodexu připojil či nikoliv.

A tak veřejnost v Plzeňském kraji mohla a stále bohužel může registrovat neblahé modelové případy osob, u nichž by k řádnému výkonu všech funkcí nestačilo, ani kdyby měl den násobně více hodin, než oficiálně má. A začít můžeme “od hlavy”, hejtmanka (ODS s podporou TOP 09) kumulovala po jistou dobu svoji funkci s výkonem poslaneckého mandátu, jeden z jejích náměstků, Pavel Karpíšek (ODS s podporou TOP 09) je současně starostou obce Vejprnice a k tomu dokonce ještě senátorem, další náměstek, Rudolf Salvetr (ODS s podporou TOP 09) se živí navíc jako starosta Klatov, místostarostka jednoho z velkých plzeňských obvodů se stala předsedkyní výboru zastupitelstva, starostka Kozolup, zastupitelka z řad krajské koalice, taktéž předsedkyní výboru a některé případy další. 

Neopomenutelným unikátem, snad až celorepublikového formátu, je sice řadový zastupitel kraje, dříve ale i náměstek hejtmana, který současně sedí ve dvou výborech kraje, je aktuálním primátorem Plzně, staronovým poslancem donedávna předsedou sněmovního Podvýboru pro kulturu a členem mnoha dalších a dalších veřejných orgánů a institucí. Martin Baxa (ODS s podporou TOP 09) je v současné době také dokonce žhavým kandidátem na post ministra kultury a veřejnost bude tedy s napětím očekávat, zda se po velice pravděpodobném jmenování vůbec některých svých funkcí vzdá.

K výše zmíněným náměstkům hejtmanky, kteří jsou pro výkon své funkce tzv. neuvolněni, je třeba dodat, že jejich plat činí aktuálně 72 tis. Kč, v případě, kdyby byli uvolněni by, dle příslušného zákona, měli nárok “pouze” na 47 tisíc Kč, resp. 40 % běžného náměstkovského platu, který je stanoven 117 tis. Kč. Z toho paradoxně vyplývá, že za méně práce a vynaloženého času pro Plzeňský kraj, lze získat dokonce více peněz.

Výsledky voleb do poslanecké sněmovny určily, že i někteří další členové zastupitelsva kraje, již více než měsíc, zastávají také více než jednu tzv. uvolněnou funkci. A týká se to především náměstků hejtmanky Josefa Bernarda (PIR-STAN) a Marka Ženíška (SPOLU), kteří se stali nejen poslanci, ale zároveň i předsedy sněmovních výborů. Poslankyní se stala také uvolněná předsedkyně Výboru pro regionální rozvoj Plzeňského kraje a starostka obce Kozolupy Michaela Opltová (PIR-STAN). K tomu lze podotknout, že základní plat poslance činí 90 tisíc Kč a uvolněného předsedy výboru kraje je stanoven na stejnou výši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…