KSČM požaduje referendum o vystoupení z Evropské unie

13.09.2023 4:31 | Komentář

Kampaň, požadující referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie, zahajují v těchto dnech komunisté.

KSČM požaduje referendum o vystoupení z Evropské unie
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

V rámci ní hodlá KSČM organizovat sběr podpisů na petici za přijetí ústavního zákona, umožňujícího občanům ve všelidovém hlasování rozhodnout o budoucnosti naší země i bez Evropské unie.

„Referendum o členství naší země v Evropské unii se konalo před dvaceti lety. Tehdy byla KSČM jedinou relevantní silou, která navzdory tehdejší intenzivní propagandistické kampani vyzývala občany, aby hlasovali proti členství naší republiky v Evropské unii. Čas ukázal, že komunisté měli ve svém kritickém postoji pravdu,“ uvedl místopředseda KSČM Milan Krajča.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Jedním z důvodů, proč KSČM požaduje umožnit občanům hlasovat v novém referendu, v kterém budou moci sami demokraticky rozhodnout, zda naše země zůstane i nadále v Evropské unii, nebo z ní odejde, je také fakt, že se podmínky členství České republiky v ní za posledních dvacet let značně změnily.

Hlavní změny jsou spjaty především s přijetím Lisabonské smlouvy. Jde zejména o zřízení dvou nových postů, stálého předsedy Evropské rady a vysokého představitele EU pro zahraniční otázky a bezpečnostní politiku, který má na starosti zahraniční politiku EU.

Dalšími důležitými změnami v rozhodovacím procesu EU jsou rozšíření počtu oblastí, v kterých bude Rada rozhodovat kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti, a způsob hlasování kvalifikovanou většinou v Radě ministrů.

V neposlední řadě jde o zavedení právní subjektivity EU. Všechny tyto kroky ještě více omezí suverenitu České republiky, a proto je KSČM jednoznačně odmítá.

Petici je možné podepsat v kancelářích KSČM po celé republice, na veřejných petičních akcích a na webových stránkách ZDE, kde je také odkaz na on-line petici na Portálu občana.

Článek byl převzat z Profilu Komunistická strana Čech a Moravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.