KSČM proti zneužívání válek k vykořisťování pracujících

22.04.2022 12:33 | Tisková zpráva

V ČR dnes hledá práci zhruba desítky tisíc ukrajinských občanů. Některé z nich doslova vykořisťují jejich zaměstnavatelé, mezi které patří i ti agenturní. Nabízejí jim nekvalifikovanou práci za směšnou mzdu, za nepřijatelných pracovních podmínek. Tím zásadně ovlivňují a deformují trh práce. Vytvářejí xenofobní prostředí a zhoršují možnosti našich občanů najít si odpovídající práci za mzdu umožňující, i v době zdražování, důstojný život. Nekalé praktiky pracovních agentur, ale i přímých zaměstnavatelů, cílí pouze na okamžitý zisk a využívají situace, kdy neprobíhají kontroly ze strany státu.

KSČM proti zneužívání válek k vykořisťování pracujících
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Za poctivě odvedenou práci musí být odpovídající odměna. Chránit domácí zaměstnance před snižováním jejich mezd, chudobou a zhoršováním jejich pracovních podmínek znamená hájit běžence před vykořisťováním.  Odborové organizace se právem obávají platového dumpingu a záměrné destrukce zákoníku práce. KSČM toto zneužívání dlouhodobě kritizuje a požaduje mimo jiné ukončení novodobého otroctví pod názvem agenturní zaměstnávání!  Za této situace musí vláda okamžitě důsledně kontrolovat činnost parazitů na trhu práce! Ale nejde jen o zaměstnávání migrantů, tvrdě je třeba stíhat i podvody se zdravotním pojištěním pro běžence.

Kapitál dnes zneužívá všechny války a ozbrojené konflikty k drastickému vykořisťování pracujících a k jejich oslabení na trhu práce. Tomuto nátlaku je nezbytné se postavit.
KSČM požaduje:

    • zakázat činnost pracovních agentur,
    • tvrdě kontrolovat nelegální zaměstnávání a dodržování pracovních podmínek,
    • zvýšit minimální mzdu na 20 000 Kč měsíčně (minimální mzdu přiblížit 60 % tzv. mediánu).

Pro KSČM je prioritou: Za poctivou práci důstojná mzda, a to bez rozdílů!

VV ÚV KSČM 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).