Kabourková: Tady vidím „Velký špatný“

06.08.2018 8:08

Dne 18. dubna 2018 vláda schválila zákon, který zpomalí skokový nárůst platů politiků. V květnu byl rozeslán poslancům.

Kabourková: Tady vidím „Velký špatný“
Foto: Archiv Markéty Kabourkové
Popisek: Markéta Kabourková

Tímto návrhem se mění dva články a obsahuje tyto záležitosti:

… slovo „2,75násobek“ nahrazuje slovem „2,5násobek“ a slova „fyzických osob“ se nahrazují slovy „na přepočtené počty zaměstnanců“.

K této „náročné“ změně zákona, která by však ovlivnila naše politické reprezentace, se poslanci ani za tři měsíce a 5 sněmovních schůzí nebyli schopni propracovat. Na poslední schůzi 12. července si dokonce pro jistotu odhlasovali předčasné prázdniny, hned po velké dřině ve smyslu jednání o důvěře vlády.

Co by to v praxi znamenalo:

V Kč/měsíc

2018

2019 (současný platný zákon)

2019 (novela)

Rozdíl mezi novelou a platným zákonem

Ministři

144 700

173 500

157 700

15 800

Parlament

75 900

91 000

82 700

8 300

Prezident

252 800

303 200

275 600

27 600

Zdroj: MPSV

Kdyby tento návrh novely prošel, byly by základy platů politiků od 1.1.2019 měněny jen podle změny výše průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

K tomuto návrhu se přihlásily strany ANO (78 poslanců), Piráti (22 poslanců) a SPD (22 poslanců). Ve Sněmovně mají dohromady 122 poslanců tedy 122 hlasů.

Markéta Kabourková

  • BPP
  • V roce 2018 kandiduji do Senátu - volební obvod č.74 Karviná
  • mimo zastupitelskou funkci

Neustále se snažíme inspirovat v zahraničí. Poslední dobou se propaguje skandinávský model vzdělávání a odpovědní ministři jsou nadšení. Zkusme převzít třeba i něco, co by mohlo vnést nový vítr do naší politické kultury. Finsko a třeba i Irsko, jsou země, kde si poslanci nestanovují plat sami, ale kde plat poslance určuje nezávislé těleso, konkrétně zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů, tedy tripartita. No, ale u nás je to asi jedno, stejně se všichni nakonec dohodnou.

Chápu, že je rizikem, aby poslanci hlasovali pro zákon, který minimálně zpomalí růst jejich platů. Hrozí totiž reálné riziko, že po vzoru některých poslanců začnou ve služebních bytech těžit kryptoměny všichni, což by nás mohlo přijít mnohem, mnohem dráž.

Členovi Parlamentu může ročně projít rukama desetitisíce tisíc stránek zákonů, smluv a jiných dokumentů. Mnoho politiků je současně členem zastupitelstva obce nebo města případně kraje. Možná všech úrovní najednou. Může být rovněž starostou nebo primátorem či hejtmanem. A co vy? Chodíte do práce a zvládnete mít několik úvazků na různých místech ČR?

Do konce roku zbývá 148 dní. A zasedání Poslanecké sněmovny se plánuje na druhou polovinu září a novela by měla jít do prvního čtení. Po schválení PS by však následoval Senát. Na konci srpna proběhne mimořádná schůze k důchodům. Na tuto změnu není potřebné nic jiného než porozumění psanému textu, není potřeba analýza, poradci, odborníci. To snad zvládnou všichni poslanci a pak i senátoři.„Soudruhu profesore, za minutu bude zvonit!!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…