Kadlecová (ČSSD): Na kraji buď veřejné zakázky vypisovat neumí, nebo umět nechtějí

05.12.2013 16:21

Opakované vyhlašování zadávacích řízení, zbytečná administrativa a nespokojení uchazeči o účast v tendrech. Tak žalostně momentálně vypadá vypisování veřejných zakázek Libereckého kraje.

Kadlecová (ČSSD): Na kraji buď veřejné zakázky vypisovat neumí, nebo umět nechtějí
Foto: skromach.cz
Popisek: Lenka Kadlecová

Jeden příklad za všechny – veřejná zakázka na tvorbu, tisk a distribuci Magazínu Libereckého kraje. Časopis pro občany vydávaný náhradou za dosud vycházející měsíčník. Původně byla zakázka vypsána v srpnu tak, aby nové periodikum časově navázalo na vypovězení smlouvy se současným dodavatelem měsíčníku, který poslední číslo vydá v prosinci.

Už nyní se však ví, že v prvním čtvrtletí příštího roku se občané v kraji informací v žádném krajském médiu nedočkají. A důvod? Původní zakázka byla zrušena.

Prý kvůli chybě v zadávací dokumentaci. A zakázka se tudíž vypisuje znovu. Na stůl radním se však dostala až počátkem prosince.

„Podivné na celé záležitosti je zejména fakt, že na údajnou chybu úředníků se přišlo až poté, co došlo k otevírání obálek s nabídkami jednotlivých uchazečů.

Někteří z nich byli otevírání obálek přítomni, tudíž je nyní naprosto veřejná informace, jaké cenové nabídky jednotliví zájemci předložili,“ upozorňuje Lenka Kadlecová, předsedkyně zastupitelského klubu ČSSD.

Nestandardní situace tak nutně svádí k myšlenkám, zda výběrové řízení nebylo zrušeno záměrně. Jestli se například mezi tím nenašel další uchazeč, který původní termín nestihl a potřeboval čas k vypracování návrhu časopisu nebo – což by bylo ještě horší – se nenápadnou formou nepřichystala soutěž pro konkrétního uchazeče a otevřením obálek a zveřejněním cen se mu neukázalo, v jakých cenových relacích by se měl pohybovat. Zejména, když váha hodnotícího kritéria ceny je na 50 procentech.

„Ve spojení s neúměrně protahovaným výběrovým řízením na zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji, kdy i antimonopolní úřad řekl, že zadávací podmínky vyhlášené ještě minulou krajskou vládou byly v pořádku, se nutně musíme ptát, zda jde o nějaký úmysl nebo neschopnost zadání veřejných zakázek zpracovat a obecně neznalost zákona o veřejných zakázkách,“ pokračuje Lenka Kadlecová.

Jak dodala, jedním z cílů kritiky nesoucí se v minulosti z řad současné koalice na vládu ČSSD byl fakt, že nechávala vypisovat veřejné zakázky externí společnost. K takovým excesům však nedocházelo, zakázky byly zpracovávány naprosto profesionálně a odborně.

Klub krajských zastupitelů ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…