Kalousek: Babiš vyjadřujte pohrdání Poslaneckou sněmovnou, pohrdání parlamentní demokracií

15.03.2017 14:52

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2017 k bodu Daňové podvody ministra financí

Kalousek: Babiš vyjadřujte pohrdání Poslaneckou sněmovnou, pohrdání parlamentní demokracií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, promiňte, dovolte mi, abych dříve, než předložím svoji předkladatelskou zprávu, začal nezbytnou procedurou.

Za prvé prosím o pochopení, požádal jsem aparát Poslanecké sněmovny, aby každý z vás dostal na lavici usnesení rozpočtového výboru 574 ze dne 8. 3. 2017, protože se na toto usnesení budu odvolávat ve svém návrhu usnesení.

Za druhé mám informaci z kuloárů, že padne procedurální návrh na odložení nebo přerušení tohoto bodu z důvodu nepřítomnosti ministra financí. Vzhledem k tomu, že si dokážu představit dojemný příběh o pracovním vytížení pana ministra, a vzhledem k tomu, že se procedurální návrh hlasuje bez rozpravy, tak mi dovolte, abych nejprve řekl důvod, proč tady teď pan ministr není. Pan ministr financí tady není, protože se účastní slavnostního otevření úseku dálnice D3 Borek-Ševětín. Představte si, dámy a pánové, každý z vás, že jste ministr vlády ČR a že Poslanecká sněmovna zařadí bod, kde chce jako kontrolní orgán, kterému se vláda zodpovídá, chce projednávat důvodné podezření na vaše vlastní protiprávní jednání. Bod tohoto programu vám koliduje s termínem, který se nedá nazvat jinak než osobní prezentace a volební akce. Které z těchto akcí dáte přednost? Z které se omluvíte a na kterou se dostavíte? Pokud dáte přednost své osobní prezentaci, která vám konec konců ani nepřísluší do portfolia vašeho rezortu, a omluvíte se v uvozovkách Poslanecké sněmovně, neděláte nic jiného, než že vyjadřujte pohrdání Poslaneckou sněmovnou, pohrdání parlamentní demokracií.

Tohle jsem pokládal za nezbytné říct dřív, než možná tento návrh zazní. Teď chci dát prostor tomu, aby tento návrh, který pokládám za neslušný, zazněl. Ať už zazní, nebo ne, a až o něm budeme hlasovat, jsem připraven dál pokračovat ve své zpravodajské zprávě. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.