Kalousek: Čekám na svědectví pana ministra financí, co je vlastně zač

19.05.2015 15:22

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 5. 2015

Kalousek: Čekám na svědectví pana ministra financí, co je vlastně zač
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji, paní předsedající. Já se vaším prostřednictvím panu kolegovi Faltýnkovi pokusím vysvětlit tu logiku. Vláda, která pracuje špatně a opožděně a liknavě, mimo program, na poslední chvíli se snaží zařadit nějaké body, které nejsou na programu. Na druhou stranu při tomto způsobu je od ní mimořádná drzost, je-li si vědoma, a to si musí být vědoma, že to je právoplatné usnesení Poslanecké sněmovny, kdy na minulém zasedání se Poslanecká sněmovna usnesla, že žádá informaci ministra financí o tom mimořádném kontroverzním auditu, ke kterému se pan ministr financí staví tak, jako že vlastně ani na tom jeho ministerstvu nevznikl, že on je tam vlastně jenom takový pošťák, který to ministerstvo neřídí.

S tím se Poslanecká sněmovna nechtěla smířit, a proto si vyžádala svým usnesením stanovisko ministra financí. Vzhledem k tomu, že vláda se Poslanecké sněmovně zodpovídá, tak já pokládám za mimořádnou nadutou aroganci, drzost a opomínání přání Poslanecké sněmovny, že vláda nepožádala o zařazení tohoto bodu. Protože Poslanecká sněmovna si o to řekla, tak vláda má pospíchat, aby Poslanecké sněmovně vyhověla. Protože tak neučinila, dovolil jsem si Poslanecké sněmovně připomenout její vůli a požádat o zařazení tohoto bodu. To je ta logika. Já myslím, že pokud budeme držet ústavní logiku, že vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, mám pravdu já. Pokud budeme držet nadutou neobolševickou logiku, že vláda má téměř zmocňovací zákon a může se na Poslaneckou sněmovnu vykašlat, máte pravdu vy, pane předsedo hnutí ANO. Ale nejsem si vědom zatím změny Ústavy.

Co se týče vašeho veta, máte na něj plné právo, byť vám na to vašich deklarovaných dvacet hlasů nestačí. Jednací řád hovoří o čtyřiceti nebo o dvou klubech. Nicméně jsem si vědom toho, že máte na povel i čtyřicet poslanců. Jistě byste uměl předložit jejich podpisy, ať už pravdivé, nebo věrohodně napsané. Takže já to veto akceptuji. Na druhou stranu má pravdu i pan místopředseda Filip, který říká, že pan ministr financí tady byl o cosi požádán Poslaneckou sněmovnou, a pokud se nebude chovat jako nadutý neobolševik, tak té žádosti Poslanecké sněmovny může vyhovět kdykoli, aniž by ten bod byl zařazený.

Takže já čekám na svědectví pana ministra financí, které vydá o sobě samém, co je vlastně zač. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…