Kalousek: Je neúnosné, aby daňový poplatník věnoval pět miliard pro Andreje Babiše. Jste parta lhářů!

20.05.2015 15:06

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 5. 2015.

Kalousek: Je neúnosné, aby daňový poplatník věnoval pět miliard pro Andreje Babiše. Jste parta lhářů!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Nemohu teď neokomentovat něco, co přece jenom za uplynulých 25 let parlamentní diskuse nezná a neznala. Opět jsme tu hranici posunuli o něco dál.

Dva měsíce tady vedeme vášnivé diskuse o pokračování či odstranění daňové podpory čistých biopaliv. Od počátečních lží a od počátečního nepochopení obyčejné trojčlenky, že 60 % z devíti miliard je pět miliard, jsme se po dvou měsících usilovné diskuse posunuli do situace, kdy hnutí ANO a její předseda byl ochoten uznat, že od 1. 7. tato podpora není povolena, že ji po nás nikdo nechce. A zdálo se mi, že začínají někteří z vás chápat, že je společensky neetické a neúnosné, aby daňový poplatník věnoval pět miliard na podporu odbytu výrobků prvního místopředsedy vlády. Znovu opakuji - to není pět miliard podle Kalouska, to je pět miliard podle Ministerstva financí.

Jestliže Ministerstvo financí vyčísluje podporu odbytu čistých biopaliv na devět miliard a 60 % z tohoto trhu má první místopředseda vlády a ministr financí, kladu jednoduchou otázku, jakkoliv vím, že často propadáme z matematiky, kolik ze 60 % z devíti miliard. A to je ta odpověď. Kolik věnuje daňový poplatník na produkci a odbyt výrobků prvního místopředsedy vlády. Kolik on sám z toho má zisku - říká "No já z toho těch pět miliard nemám." - no to asi nemá. Prostě má tolik, kolik umí podnikat. Ale bez těch pěti miliard, které mu na to dává daňový poplatník by to neprodal. 

A tak začala ta neuvěřitelná kličkovaná, jejíž jsme tady byli jak účastníky, tak svědky. Pan první místopředseda vlády a ministr financí řekl "já jsem pro to, aby ta daňová podpora skončila". Jeho pravá i levá ruka, pan předseda klubu ANO říkal "ano, my to okamžitě schválíme", jakkoli to ovšem bude pozměňující návrh pana poslance Raise, nikoliv pozměňující návrh pana poslance Kalouska. Taktéž hovořil váš rozpočtový expert, pan místopředseda Volný.

Byly toho dokonce plné noviny. Ten den, kdy zasedal rozpočtový výbor, mi volali všichni novináři a říkali: Co vy na to, že ANO se rozhodlo ukončit daňovou podporu biopaliv? Já říkám: No, bylo by to fajn, ale ono se nerozhodlo. Víte, oni na rozpočtovém výboru hlasovali jinak.

A večer v televizi pan předseda Faltýnek říkal: To bylo nedorozumění. Kdyby to byl Rais, tak bychom to podpořili. Já jsem říkal: Dobře, nemá cenu se bavit o nesmyslech. Je to jeden text. Tak nehlasujme o Kalouskovi, hlasujme o Raisovi. Jde o to, jestli to chceme nebo nechceme ukončit, protože je to 5 miliard na podporu produkce prvního místopředsedy vlády, protože to po nás nikdo nechce, naopak od 1. 7. to bude zakázané, porušujeme právo, porušujeme evropské právo, porušujeme základy etiky a neuvěřitelným způsobem posouváme hranice toho, co je nebo není akceptovatelné pro konflikt zájmů.

Já jsem věřil, že jste si to uvědomili, že nejste schopni tak cynicky lhát, jako jste předvedli teď. A my jsme vám tedy vyšli vstříc a řekli jsme dobře, tak ať je to pan poslanec Rais. Bylo sice poněkud pozoruhodné, že někteří z vás jste se tomu tak strašně bránili, ale pak se domnívám, že ne úplně úvahou, ale trochu zmatkem jste skutečně dosáhli toho, co bylo naprosto v pořádku, hlasovat o ukončení návrhu (?) biopaliv na návrh pana poslance Raise. A mohli jste splnit slib svého předsedy a ministra financí, slib svého předsedy poslaneckého klubu a slib svého místopředsedy rozpočtového výboru, že když to bude na návrh pana poslance Raise, že to rádi prohlasujete.

Udělali jste pravý opak. Lhali jste potřetí. Abych byl spravedlivý, lhali jste potřetí jenom v otázce biopaliv, jinak lžete pořád. Ale v této mimořádné věci biopaliv jste lhali veřejnosti do očí potřetí.

Ve vší úctě, kolegové, vy si vážně myslíte, že vám projde úplně všechno? Že můžete zveřejnit, že stojíte celou svojí politickou vahou za pozměňujícím návrhem poslance Raise, že chcete ukončit daňovou podporu biopaliv a pak naprosto cynicky udělat pravý opak a udělat naprosto cynickou dohodou v rámci vládní koalice, že prostě váš šéf dostane těch 5 miliard za něco jiného? Já teď nevím za co, jestli to jsou zdravotnické poplatky nebo cokoli.

Já nemám myšlení pana doktora Ištvána, že bych ihned kriminalizoval, ale ujišťuji vás, že změna politického rozhodnutí ve prospěch soukromých zájmů je korupce. A vy jste dnes změnili veřejně deklarované politické rozhodnutí ve prospěch soukromého zájmu Agrofertu. Těch 5 miliard je objektivně vyčíslitelných. To, že jste změnili politické rozhodnutí, je zcela jasné a doložitelné i z otevřených zdrojů.

Promiňte, jste parta lhářů a korupčníků. To není urážka, to je pojmenování toho, jak jste se chovali v rámci biopaliv. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.