Kalousek: Ministr Babiš tady odpovídal na něco, na co se ho nikdo neptal

02.02.2017 19:40

Projev na 54. schůzi sněmovny 2. února 2017 k Závěrečné zprávě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací ÚOOZ a ÚOKFK Policie České republiky k 1. srpnu 2016.

Kalousek: Ministr Babiš tady odpovídal na něco, na co se ho nikdo neptal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Dámy a pánové, já bych se chtěl hluboce omluvit všem členům vyšetřovací komise za to, že oblíbený válečnický pokřik východňárských divochů Kalousek, Kalousek odvedl pozornost od bodu, který projednáváme, a sice závěrečná zpráva vyšetřovací komise ÚOOZ. To projednáváme.

Pan ministr Babiš nám tady říkal, že na něco odpovídá v rámci interpelací. Teď nemáme bod interpelace. Já jsem svoji interpelaci stáhl, žádnou otázku jsem nepoložil. On tady odpovídal na něco, já nevím, na co se nikdo neptal. Bez ohledu na to, že to byly zmatené bláboly, hlavně prostě tu otázku nikdo nepoložil. Takže pane ministře, vy jste sice říkal v poledne na tiskové konferenci, abych vás přesně citoval, "já na interpelace normálně nechodím, protože to je buzerace, a já radši pracuji pro lidi, ale tentokrát udělám výjimku a přijdu, protože první interpalice bude pan Kalousek". Já jsem polichocen, byl jsem v životě už leccos, byl jsem dokonce už jednička, ale dnes poprvé jsem byl polichocen titulem interpalice. Ale já jsem svoji interpelaci nepřednesl, přednesu ji příště, až naleznete tu odvahu tady být. Vy nemáte, pan ministře financí odvahu se mnou jít do jedné jediné televizní diskuse, vy nemáte odvahu sem přijít, když já jsem vylosován k interpelaci, byť říkáte, že se na tu interpalici těšíte.

My vám pravděpodobně tu radost uděláme pro ta vystoupení, kterými jste tady naprosto zbytečně rušil bod, tak prostě svoláme mimořádnou schůzi na vaše zjevné daňové podvody. A bude dostatečný prostor k tomu, abyste se k tomu mohl vyjádřit. Ale teď prosím nerušme vašimi zjevnými daňovými podvody, nerušme tento bod závěrečná zpráva vyšetřovací komise, protože vyšetřovací komise odvedla profesionální práci, uvádí věcná fakta, není to žádný politický dokument. jsou to prostě pouze fakta, o kterých hlasovali všichni členové komise. Každý z našich frakcí tam měl svého zástupce a všichni uznali, že ta fakta jsou skutečnými fakty, že neplatí ten mediální kýč, kterým byla veřejnost krmena několik týdnů o těch hrdinných a statečných policistech ÚOOZ a o těch nestranných a poctivých státních zástupcích, že to je velmi, velmi jinak. A já jsem vděčný vyšetřovací komisi, že nám řekla, jak to je, protože to je orgán Poslanecké sněmovny. Orgán Poslanecké sněmovny, který rozhodoval, znovu opakuji, všemi hlasy. Snaha o dehonestaci jejího předsedy je směšná, komická, trapná. Všichni víme, že předseda jakékoliv komise je první mezi rovnými, že nemá dva hlasy, že má jeden hlas. A jestliže pro ten text se vyjádřilo všech sedm členů komise, tak že tomu textu můžeme věřit, protože to byli naši zástupci, které jsme tam s plnou důvěrou poslali. Jako TOP 09 do té komise poslalo pana Korteho, tak ANO tam s plnou důvěrou poslalo pana Chalupu, ODS tam s plnou důvěrou poslala pana Blažka, mohu pokračovat.

Naše názory, ideová východiska se v této Sněmovně různí, ale každý jsme tam měli svého zástupce, kterému plně důvěřujeme. (S důrazem:) A všichni se shodli na faktech, která jsou nám předložena. A zpochybňovat tato fakta, říkat jim šaškárna, je opovrhování parlamentní demokracií, pane ministře. Vy se zodpovídáte této Sněmovně a vy važte slova! Nejste všemocný, omnipotentní, byť se tak cítíte. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce