Kalousek: Pokud nechce ANO diskutovat, svoláme mimořádnou schůzi

18.06.2014 12:20

Projev na 10. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 6. 2014.

Kalousek: Pokud nechce ANO diskutovat, svoláme mimořádnou schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří k poslancům

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Paní ministryně, pro mě jako pro bývalého dlouholetého státního úředníka, kde nám bylo vtloukáno do hlavy, že loajalita je jednou z nezbytných předpokladů kvalifikace, je rovněž absurdní představa, že podřízený státní úředník jde na policii udat svého ministra. (Pobavení v sále.) Ale prosím, časy se mění, s nimi se mění normy i vzory chování.

Já si při této příležitosti nemohu nevzpomenout na státního úředníka, myslím, že ho mohu jmenovat, pana Michálka, který si svého nadřízeného nahrál, napráskal. Toho nadřízeného to stálo politickou kariéru. A i když se potom v trestním řízení ukázalo, že se ničeho nedopustil, tak pan Michálek byl oslavován, finančně odměněn protikorupčním fondem za účasti vašeho předsedy hnutí. A do té míry se stal nezpochybnitelnou osobou boje proti korupci, že byl již v prvním kole zvolen do Senátu Parlamentu České republiky, a svými všetečnými otázkami vám brání v práci zase jako náš kolega v horní komoře.

Takže já myslím, že je to... Tohle říkám pro zamyšlení, abychom si uvědomovali, jaké my sami nastavujeme vzory a normy, a zda neměříme pokaždé trochu jiným metrem podle toho, jak se nám to politicky hodí.

Ale původně jsem se hlásil k jinému tématu. Hlásil jsem se k tomu, že tahle diskuse mi trochu připomíná tu včerejší podvečerní diskusi o parlamentní kontrole nad Finančně analytickým útvarem. A dá se to zobecnit a spojit v jednu větu, a to je absolutní nechuť k parlamentní kontrole nad exekutivou.

Poslanecká sněmovna má dva základní úkoly, se kterými nás sem voliči zvolili, roli zákonodárnou a roli kontrolní. Včera jsme se snažili vás přesvědčit, že kontrolní role nad Finančně analytickým útvarem není nic, čeho by se měl bát ministr financí ani Finančně analytický útvar. Ale vy si prostě tu parlamentní kontrolu nepřejete, protože vy si přejete makat a vy, Poslanecká sněmovno, nám do toho nekoukejte a nemluvte.

Jestliže je celá společnost znepokojena nad situací na Ministerstvu spravedlnosti, a to je, tak Poslanecká sněmovna má prostě nejenom právo, ale i povinnost zjistit, z jakých důvodů. Proč tomu tak je? My se můžeme dohadovat. Ale dokud to nepodrobíme podrobné parlamentní diskusi a nepoložíme příslušné otázky a nebudou tady moct vystoupit příslušní lidé a říct nám svůj pohled na věc, tak se to nedozvíme.

A budeme rezignovat na svou ústavní povinnost provádět parlamentní kontrolu. My, kolegyně a kolegové, zvláště opoziční poslanci, na tuto ústavní povinnost rezignovat nemůžeme, protože je to naše práce a je to náš úkol, se kterým nás sem voliči pozvali. Tudíž, pane předsedo Faltýnku, prostřednictvím pana předsedajícího si vás ještě jednou dovolím snažně požádat, abyste veto 40 poslanců stáhl a umožnil projednávání tohoto bodu v rámci této schůze. Pokud to nezvážíte a máte pocit, že veto je zcela namístě, je fér, kolegové, abych řekl další vývoj. Po dohodě s předsedy Schwarzenbergem, Fialou a svým kolegou Stanjurou si vám dovoluji oznámit, že v takovém případě ještě dnes večer bude mít pan předseda Hamáček žádost o svolání mimořádné schůze se 40 podpisy, kterou pan předseda bude muset na toto téma svolat do 10 dnů, jak praví zákon. Název bodu mimořádné schůze si ještě promyslíme, aby se paní ministryni líbil. Děkuji. (Potlesk převážně z pravé části sálu.)

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.