Kalousek (TOP 09): Brát lidem možnost volby je státní terorismus

09.12.2014 21:18

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 12. 2014.

Kalousek (TOP 09): Brát lidem možnost volby je státní terorismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Dámy a pánové, já se domnívám, ale nikomu to nevnucuji, jako součást mého životního stylu, že o takto významném svátku se má člověk ráno hezky obléct, jít do kostela, pak poobědvat a pak se buď navštěvovat, nebo jít na procházku, trávit to jakýmkoliv milým způsobem jiným než v tom konzumním šílenství v rámci supermarketu. To je životní styl, který některý z nás vyznává, některý ne. Já si neumím představit, že budu někomu vnucovat svůj životní styl. Dokonce i Hospodin, když to tesal Mojžíšovi, jako pomni, abys den sváteční světil, tak neříkal, a zřiď si k tomu stát a ten stát tím zákonem to musí zakázat. Prostě jenom apeloval na každého z nás, abychom ten sváteční den nějak světili. Prostě brát lidem svobodu, jakým způsobem se chtějí v takový okamžik zachovat, je absurdní. To je státní terorismus. To je naprostý nesmysl. To odporuje něčemu, v čem tady žijeme několik tisíc let a teď jsme si to ještě tak hezky ohraničili, že do 200 metrů ten svátek světit nemusíš a nad 200 metrů už ale musíš. Mimochodem, to v tom desateru není. Pomni, abys den sváteční světil nad 200 metrů, to jsem si tam opravdu nepřečetl. Já chápu, že v některých západních zemích to existuje, ale pak tam existuje spousta věcí, které já bych si přál a ty vy zase odmítáte. A tohle je něco, co odporuje mé představě o lidské svobodě, o lidské volbě, volbě o svém životu. Já jsem zásadně proti.

Poslancům ANO 2011 bych rád při této příležitosti řekl, že i zde se potýkají s konfliktem zájmu. (Poslanec Kalousek je upozorňován předsedajícím na čas.) Ne, já jsem se přihlásil s přednostním právem. Já jsem se přihlásil s přednostním právem, takže nemohu být časově limitován. Takže i tady poslanci ANO 2011 jsou v konfliktu zájmů, protože jediní, kdo z něčeho takového mohou mít opravdový prospěch, jsou pekaři. Pekaři totiž musí dodat čerstvé pečivo do těch supermarketů každé ráno, kdy tam mají otevřeno. V okamžiku, kdy zakážeme těm supermarketům, aby měly otevřeno, ti lidé nesnědí méně chleba. Ti si den před tím budou muset nakoupit dvakrát tolik a pekař ušetří tu noční směnu s těmi příplatky. Což jak všichni víme, je v této zemi zejména pan Babiš. Tak bych docela rád, kdybyste se k tomuto konfliktu zájmu přihlásili, až o tom budete hlasovat. A abychom si to jako poslanecký klub TOP 90 mohli opravdu velmi pečlivě zanalyzovat, tak prosím o dvě hodiny přestávky na klub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.