Kalousek (TOP 09): Tak ne, že by s vámi nebyla sranda, pane premiére

26.05.2020 22:30

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Kalousek (TOP 09): Tak ne, že by s vámi nebyla sranda, pane premiére
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Děkuji za slovo. Tak ne, že by s vámi nebyla sranda, pane premiére. A ku zoufání je, že takhle skutečně mluví a argumentuje předseda vlády České republiky. Vy jste mluvil o něčem úplně jiném, než my. Já to pro jistotu zkusím ještě jednou. Rozpočet každé obce, jeho příjmy se skládají ze dvou částí. Ta první část jsou její vlastní autonomní příjmy, z místních poplatků, z jejich hospodaření a především ze sdílených daní. Ty sdílené daně jsou tři. DPH, daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob. A to jsou jejich autonomní příjmy.

Vedle toho se každá obec samozřejmě uchází o nějaké dotace, kde jak všichni víme, je převis a vždycky bude převis, protože tam vždycky bude převis poptávky nad nabídkou, jak už to u rozpočtových peněz bývá. A my jsme přeci nic neříkali o tom, že chceme zrušit dotační systém pro ty obce, tu druhou část těch jejich příjmů. Ale my zásadně protestujeme proti tomu, abyste sebral z té první části, z těch autonomních příjmů, z těch sdílených daní a udělal z toho dotační titul. Protože i kdybyste to udělali férově, a vrátili těm obcím to, co jste sebrali, tak jste neudělali nic jiného, než že jste posílili centrální moc nad demokraticky zvolenými samosprávami nad únosnou úroveň. Prostě nesahejte obcím na jejich autonomní příjmy.

Co se týče dotační politiky, tam vždycky bude převis poptávky nad nabídkou. S tím nic neuděláme. Ale vy jim berete jejich autonomní příjmy, tak si to proboha už jednou uvědomte. Mluvíte o něčem jiném!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…