Kalousek (TOP 09): To je hospodářská politika, popsaná ve Starém zákoně - o sedmi kravách tučných a sedmi hubených

25.04.2019 15:05

Projev na 29. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 25. dubna 2019 k Výroční zprávě NKÚ 2018, hrozícímu deficitu státního rozpočtu 2019 a Žádosti Evropské komisi o zveřejnění závěru šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

Kalousek (TOP 09): To je hospodářská politika, popsaná ve Starém zákoně - o sedmi kravách tučných a sedmi hubených
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Vystoupení paní ministryně financí by se jistě dalo přednášet na vysoké škole demagogické, kdyby existovala, a stálo by za mnoho seminářů.

Já jsem se chtěl jenom vymezit proti jednomu naprosto nehoráznému prohlášení, když paní ministryně se ohradila, dokonce dvakrát, řekla, ohrazuji se, a pak ještě jednou, důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že se rozpustily rezervy. Mluvila o oněch 20 miliardách z účtu Fondu národního majetku do státního rozpočtu. A argumentovala tím, že v minulosti se to také dělo. No ano, dělo. Dělo se to v dobách krušných, paní ministryně, protože rezervy se jmenují rezervy pro to, že se do nich sahá tehdy, když je ouvej. Takže když byla krize, tak samozřejmě se z tohoto účtu bralo na důchody, aby to tolik nepostihlo ty nejzranitelnější. Ale nikdy se do nich nesáhlo, když se dařilo dobře. To je konec konců hospodářská politika popsaná už ve Starém zákoně v podobenství o sedmi kravách tučných a sedmi kravách hubených.

Pouze vaše vláda poprvé do těchto rezerv sáhla i tehdy, když měla přebytek. Vy jste prostě tyto rezervy projedli i v době, kdy byl přebytek. To nikdo nikdy před tím neudělal. To je rozpočtový zločin. Zločin vůči budoucnosti. A můžete se proti tomu ohrazovat ještě třikrát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…