Kalousek (TOP 09): Zákon o rozpočtovém určení daní odstranil diskriminaci

02.12.2020 20:27

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu

Kalousek (TOP 09): Zákon o rozpočtovém určení daní odstranil diskriminaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Jen krátká reakce na to, co tu padlo z úst pana poslance Onderky a pana ministra Zaorálka. Pan poslanec Onderka mi vyčetl dávnou minulost, kdy na základě mnou prosazeného a předloženého zákona v rozpočtovém určení daní přišlo Brno o půl miliardy korun. Ono to je pravda, Praha o 1,2 miliardy korun, Olomouc o 250 milionů. A ty peníze se neztratily, ty peníze dostala jiná města a obce.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Ten zákon o rozpočtovém určení daní odstranil do té doby nebývalou a v Evropě bezprecedentní diskriminaci, kdy poměry mezi penězi na jednoho obyvatele přesahovaly až šestinásobek. Dneska jsme někde na trojnásobku. A v těch regionech je to vidět. Ty obce a města rozkvetly díky tomu. Ve vší úctě k významu velkých měst jsem přesvědčen, že ta čtyři města se zvláštními koeficienty - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - i poté, co něco málo odevzdali svým menším kolegům, tak jsou na tom stále ještě díky svým zvláštním koeficientům velmi dobře. To za prvé.

Za druhé k panu ministru Zaorálkovi. Ano, my jsme škrtali, škrtali jsme v situaci, kdy úroky ze státních dluhopisů byly 5,7 % a hrozila akutně dluhová spirála. Během roku jsme srazili pod tři procenta a stabilizovali jsme situaci. Bolelo to. Kdybychom se tak nechovali, tak stojíte dneska na dluhové brzdě a nemáte sebemenší prostor k vaším deficitům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.