Kalousek: To, že pan poslanec Grospič je stalinista, není útok. To je konstatování faktu

22.11.2017 14:40

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru

Kalousek: To, že pan poslanec Grospič je stalinista, není útok. To je konstatování faktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dobrý den, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci. Prostřednictvím pana předsedy - já jsem vám teď ani při nejlepší vůli nerozuměl, pane předsedo Kováčiku. Tady přece nedošlo k tomu, že by pan předseda Stanjura zpochybnil poslanecký mandát pana doktora Grospiče. Nebo, že by mu upíral právo na názor. On pouze ocitoval projev pana doktora Grospiče, který myslím, že citoval autenticky - a na základě vyjádření pana poslance Grospiče, že je hrdý na své členství v komunistické straně před rokem 1989, konstatoval, že pan poslanec Grospič je stalinista.

To si myslím, že není ani plochá nálepka, ani útok. To je prostě konstatování faktu. Když o mně na základě mých postojů a mé účasti na bohoslužbách řeknete, že jsem věřící katolík, tak se také neurazím, protože je to pravda. A nijak tím nezpochybňujete ani můj mandát, ani mé právo na názor. Vzhledem k tomu, že předsedu jakéhokoliv výboru, tedy i mandátového a imunitního, potvrzuje Poslanecká sněmovna, tak to je celkem vážný akt.

A já chci poděkovat panu předsedovi Stanjurovi, že zejména novým kolegům, kteří nemusí být tak podrobně seznámeni s postoji kandidáta na předsedu mandátového a imunitního výboru, zprostředkoval jeho postoje, jeho názory. Nikdo z nás nemá nárok brát mu právo na tyto názory, ale je dobře, aby každý z nás, kdo bude o něm hlasovat, tyto názory znal, byl s nimi seznámen a věděl, na základě jakých postojů svůj výbor povede. O nic jiného tady nešlo. Nešlo ani o nálepkování, ani o urážky, šlo jenom o doplnění nezbytných informací k naší volbě. Já za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…