Kalousek: Výrok ministra obrany České republiky není jen tak nějaký plk

13.05.2014 17:57

Projev na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 5. 2014.

Kalousek: Výrok ministra obrany České republiky není jen tak nějaký plk
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Kdybych měl postupovat zcela rigorózně, tak bych musel Poslanecké sněmovně navrhnout, abychom přerušili jednání do doby, než pan ministr obrany bude moci přijít, popř. vzít si přestávku do doby, než nás pan ministr obrany bude moci navštívit. Ale nic takového samozřejmě neudělám.

Problém je, že o tom výroku nediskutujeme jen tady v Poslanecké sněmovně. Kdyby tomu tak bylo, tak možná nejsme tak znepokojeni. Ten výrok ale přinesla agentura Reuters a logicky si ho všimli všichni naši spojenci v rámci NATO a logicky si ho všimli, a pevně doufám, že to nebyl úmysl pana ministra Stropnického, i všichni naši nespojenci.

A teď na základě tohoto výroku, protože výrok ministra obrany České republiky není jen tak nějaký plk, to je prostě výrok, a když ministr vlády České republiky řekne, že Česká republika, tak v zahraničí, kde možná neplýtvají některými pojmy tak silně jako tady, tu informaci berou vážně, jako že co si Česká republika myslí nebo nemyslí, tak to prostě vzali na vědomí. A není-li tady pan ministr, aby třeba řekl, já jsem to tak nemyslel, já jsem to jen tak plácl, tak je v každém případě povinností Poslanecké sněmovny, aby k tomuto tématu skutečně řekla, co si myslí Česká republika. To může říct vláda jako celek, ta tak nečiní, a může to říct samozřejmě Poslanecká sněmovna jako orgán ústavně nadřazený, které se vláda zodpovídá. Proto se domnívám, že ta diskuse je tak důležitá a že nesmíme marnit čas a že ještě dnes musíme té mezinárodní veřejnosti, těm spojencům i tím nespojencům říci, jaký je tedy skutečně názor České republiky, když ani pan předseda Faltýnek si není jistý, jak to tedy vlastně je, když to ten jeho ministr takhle řekl. My bychom se měli umět v diskusi na tom sjednotit a říct, co si tedy jako Česká republika myslíme.

Jenom prosím dovolte, abych se pokusil odpovědět panu předsedovi KSČM Filipovi k jeho vystoupení, ke kterému jsem ho, jak sám řekl, vyprovokoval, a řekl, jak strašně velký rozdíl je v umístění vojsk NATO dočasné nebo trvalé. Nehněvejte se, pane předsedo, ale moje generace v podstatě totožná s vámi s vaší generací v tom zase až takový rozdíl nevidí, protože si pamatujeme na to, že termín "dočasný" má v tomto geopolitickém prostoru časový ekvivalent 22 let, což je poměrně hodně a kdyby to bylo podle vás, tak to trvalo mnohem déle. Já si opravdu nemyslím, že to byla komunistická strana, která urychlila odchod sovětských vojsk dočasně umístěných na území České republiky. Byla to prosím ale sovětská vojska. I komunistické Federální shromáždění tenkrát hlasovalo o umístění sovětských vojsk, nikoliv vojsk Varšavské smlouvy. Tady bychom možná našli jistou paralelu s oním americkým radarem. V tom je totiž ten rozdíl. Tady veřejnost nebo část veřejnosti vyjadřovala velký odpor k tomu, aby tady byla umístěna vojenská jednotka americké armády, tedy armády sice spojenecké, ale armády cizí moci. Kdežto tady výlučně hovoříme o vojskách NATO, o vojskách mezinárodní smlouvy, jejíž my jsme účastni, tedy svým způsobem v rámci mezinárodního měřítka i o našich ozbrojených silách.

Jednu věc to má samozřejmě společnou. To si dovoluji říct. Ti, kteří měli kopřivku z toho, že by tady byl americký radar a americký voják, jsou ti samí, kteří mají kopřivku z toho, že by tady byla vojska NATO, protože jedno i druhé výrazně komplikuje potenciální možnost, že by sem vstoupila noha ruského vojáka, což je situace, po které pravděpodobně někteří z nás stále zoufale touží, protože vzpomínají, jak je to krásné, když tady ta noha byla.

Ptal jste se, pane předsedo KSČM prostřednictvím paní předsedající, která strana měla ve svém programu umístění vojsk NATO na území České republiky. Domnívám se, že žádná. Četl jsem ty programy všechny, ale drtivá většina politických subjektů v zastoupení v této Sněmovně měla zajištění bezpečnosti a suverenity České republiky, protože v okamžiku, kdy jsme ty programy formulovali, tak nikdo z nás si nedokázal představit, že rok po té, co proběhnou, ani ne rok po té, co proběhnou volby v České republice, snad na základě těchto programů, tak si medvěd na Východě nabrousí dráp, vycení zub a půjde. To jsme opravdu na jaře 2010 nevěděli. A jestliže si medvěd na Východě nabrousil dráp, vycenil zub a jde, tak na to musíme umět relevantním způsobem reagovat. Relevantním způsobem tak, abychom si byli jisti tou suverenitou a neobávali se něčeho, co možná bude dočasné a bude to trvat 22 let. Na to jsem příliš stár, toho už bych se nedožil. A myslím si, že tahle diskuse v rámci tohoto programu, v rámci diskuse o programu již nemůže dát dostatečně volný prostor k tomu, abychom se vyjádřili my. Tak pojďme ten bod schválit a pojďme zformulovat usnesení, ke kterému bude schopná přiklonit se většina. Dámy a pánové, jestliže po tom výroku ministra Stropnického, nebo abych byl úplně korektní, vůči panu předsedovi Faltýnkovi, jestli po té, co zveřejnila agentura Reuters o výroku ministra Stropnického a všichni to zaznamenali v mezinárodní veřejnosti, jestli po té, tentýž den nedokážeme my, jako Poslanecká sněmovna, zaujmout jasnou pozici k tomu, co se domníváme o možném umístění vojsk NATO na území České republiky, tak jsme impotentní a neakceschopní. To si myslím, že takový signál bychom dát neměli. Proto vás velmi prosím, a to je asi jediná věta, kde souhlasím s panem předsedou Filipem, který říkal, pojďme o tom diskutovat, skutečně zařaďme ten bod, pojďme o něm diskutovat a přijměme usnesení. Děkuji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…