Kaňkovský (KDU-ČSL): Ceny APLAUS 2018? Velmi silné a inspirující příběhy

05.04.2018 20:09

V rámci osvětové kampaně POROZUMĚT AUTISMU udělil v úterý 3. dubna Národní ústav pro autismus (NAUTIS) ocenění APLAUS 2018. Letošní již šestý ročník se opět uskutečnil v prostorách Sněmovny pod záštitou poslance MUDr. Víta Kaňkovského.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Ceny APLAUS 2018? Velmi silné a inspirující příběhy
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Každoročně uděluje NAUTIS u příležitosti Světového dne porozumění autismu cenu APLAUS, která je určena pro jednotlivce i instituce ve svém osobním či profesním životě usilující o to, aby se lidem s autismem žilo lépe. 

„Všichni víme, že porucha autistického spektra je velmi závažné onemocnění. Pacienti potřebují speciální péči a osoby, které o ně pečují podporu. Je důležité, aby tyto pečující osoby, při zachování svého profesního života, dokázaly vytvořit svému postiženému dítěti – i jeho sourozencům - bezpečné rodinné zázemí a "neuvízly" v sociální izolaci,“ řekl Vít Kaňkovský. Podle něho je řešení každé záležitosti ležící na rozhraní zdravotní a sociální sféry velmi problematické. Jako pomoc rodinám vidí zejména v zavedení jednotného systému jak při posuzování zdravotního stavu osob s postižením, tak pro poskytování a fungování služeb obecně.

Cenu APLAUS 2018 si odnesli - v kategorii Jednotlivci: Jana Šrámková, v kategorii Organizace: Fórum pro lidská práva a v kategorii Lidé s autismem: Josef Schovanec.

Speciální cenu za zásluhy na poli zaměstnávání lidí s poruchou autistického spektra převzali z rukou poslance Kaňkovského manželé Věchetovi, majitelé společnosti KNITVA, s.r.o. „Filozofií jejich podnikání je najít v lidech jejich schopnosti, nikoliv neschopnosti a dát jim prostřednictvím práce, kde se budou cítit dobře, pocit naplnění. Jejich zaměstnanci si nepochvalují jen náplň práce s ohledem k jejich handicapu ale také odpovídající ohodnocení - nikoliv minimální mzdou, jak bývá na trhu práce u handicapovaných osob neblahým zvykem,“ uvedla k oceněným Jana Sirotková ředitelka pro rozvoj a vnější vztahy NAUTISu a zároveň moderátorka slavnostního večera.

„Poděkování si zaslouží všech 23 nominovaných, kteří významně přispívají k pomoci lidem s autismem. Jejich příběhy jsou velmi silné a inspirující,“ řekl po vyhlášení cen poslanec Kaňkovský.

Na slavnostním předávání cen mohli přítomní také zhlédnout ukázku práce chlapce s autismem Jáchyma Pešouta s asistenčním psem Barneym.

Zároveň s předáváním cen byla zahájena osvětová výstava „Po stopách autismu“ představující fotografie ze života osob s autismem od autorů Jindřicha Mynaříka, Renaty Němcové a Jana Šibíka. Výstava potrvá v Atriu Sněmovny do pátku 13. dubna.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie