Kaňkovský (KDU-ČSL): Když zástupy lékařů nestojí před branami...

15.04.2017 15:20

„Komu se tady nelíbí, ať jde, před branami nemocnice stojí spousta jiných lékařů!“ tato slova jsem v začátku své lékařské kariéry slýchal od tehdejších ředitelů nemocnic.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Když zástupy lékařů nestojí před branami...
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Ano, ještě před 10 lety čekala řada absolventů na místo lékaře v oboru, který si vysnila, i řadu měsíců. A nejeden mladý lékař či lékařka museli nakonec zvolit jiný obor, než si původně přáli se věnovat, jinak by byli bez práce. K vytoužené odbornosti se jim pak někdy podařilo dostat oklikou, ale stálo je to mnoho úsilí i času.

Uplynulo pár let a jsme v úplně jiném příběhu. Nemocnice napříč Českou republikou – a Kraj Vysočina nevyjímaje – žehrají na nedostatek lékařů i sester, na venkově již citelně chybějí praktičtí lékaři, dětští praktici, o zubařích ani nemluvě. A na fronty čekatelů o tuto práci můžeme asi na dlouho zapomenout. Pro vedení nemocnic i jednotlivých oddělení není jednoduché se s touto situací vyrovnat. Na webech nemocnic je dlouhý seznam volných pozic. A volní zdravotníci v nedohlednu.

Starostové obcí i měst píší na všechny možné strany s cílem obsadit uvolněné místo ve venkovské ordinaci. Co s tím? Je třeba si pravdivě přiznat, že jednoduché řešení neexistuje. Bohužel se dlouho nikdo v naší zemi nezabýval věkovým průměrem lékařů, neúnosnou mírou přesčasové práce zdravotníků, vysokou mírou stresu mimo jiné i z narůstající administrativy, nevyhovujícím vzdělávacím systémem těchto profesí. Čeká nás v tomto ohledu hodně práce na všech úrovních, včetně té krajské.

MUDr. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), zastupitel Kraje Vysočina

(článek byl zaslán do dubnových Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…