Kaňkovský (KDU-ČSL): Lidem po pracovních úrazech svitla naděje

24.01.2018 8:36

Sněmovna dnes schválila v prvním čtení návrh našeho poslance Víta Kaňkovského /podán společně s Patrikem Nacherem/, kterým se mění zákoník práce.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Lidem po pracovních úrazech svitla naděje
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Konkrétně jde o změnu nelogického a nespravedlivého ustanovení, v jehož důsledku přichází lidé po pracovních úrazech a osoby s chorobami z povolání o část jim poskytované renty, která jim kompenzuje ztrátu na výdělku.

"Ano, i taková paradoxní ustanovení naše legislativa obsahuje. Jestliže totiž dojde k valorizaci minimální mzdy, pro osoby po těžkých pracovních úrazech či postižené chorobou z povolání to znamená jediné - snížení jim vyplácené náhrady za ztrátu na výdělku. Jistě se nelze divit, že jsou tímto postupem státu zklamáni a považuji jej za újmu. Mnohdy je stojí mnoho sil vyrovnat se s následky pracovního úrazu, jestliže se k tomu přidá macešské chování státu, pak se nelze divit jejich zklamání," řekl Vít Kaňkovský.

A tento problém předložená novela Víta Kaňkovského řeší, když zafixuje výši tzv. fiktivního poúrazového výdělku na výši minimální mzdy ke dni, kdy je osoba po pracovním úrazu zaregistrována v evidenci uchazečů o zaměstnání. Kdykoliv pak dojde k navýšení minimální mzdy, tak se na výši vyplácené renty poškozených osob nic nezmění, tedy nedojde k jejímu snížení.

Vít Kaňkovský dodává: "Mám radost, že Sněmovna náš návrh podpořila a postoupila jej k jednání do výborů, je to dobrá zpráva pro všechny, kteří bojují se svým osudem po těžkém pracovním úrazu či po uznání choroby z povolání."

Zdroj: KDU-ČSL

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…