Kaňkovský (KDU-ČSL): Ministerstvo prostě nechce tuto metodu do boje s covid-19 pustit

17.09.2021 14:15

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 17. září 2021 k Uznávání protilátek na Covid-19

Kaňkovský (KDU-ČSL): Ministerstvo prostě nechce tuto metodu do boje s covid-19 pustit
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dobré dopoledne. Já budu ve faktické poznámce reagovat na pana ministra Brabce. Samozřejmě respektuji, že nejste odborníkem na tuto problematiku. Nicméně téma protilátek proti covid 19 jsme otevřeli na půdě Poslanecké sněmovny společně s panem profesorem Válkem a s paní profesorkou Adámkovou na zdravotním výboru již začátkem tohoto roku. Žádali jsme, aby odborný panel ministerstva o tomto validně jednal jako odborníci. Následovala potom moje ústní interpelace v březnu tohoto roku na pana docenta Blatného, který tady za tímto mikrofonem řekl "ano, je to důležité téma, budeme se tomu věnovat". Bohužel, celou řadu měsíců se nedělo vůbec nic. My jsme to tady znovu a znovu opakovali - pojďme se o tom odborně bavit. Bohužel, ministerstvo nasadilo rétoriku - není to probádáno, neexistují studie, a proto se tím zabývat nebudeme.

Ale v tuto chvíli existuje celá řada zahraničních studií, ale i českých studií, například sdružení Smith (?), což je sdružení předních mikrobiologů, imunologů a statistiků, kteří dokládají, že vyšetřování protilátek svůj význam má. Není to všespásná metoda, je to jedna z metod, která nám může pomoci vymanit se z kruhu pandemie covid 19, ale striktně to odmítat a papouškovat "nemůžeme, nejde to, odborníci se neshodnou" není pravda. A v České republice v tuto chvíli z těch validních relevantních odborníků již převládá názor ano, protilátky lze využít, pojďme se na tom domluvit. A o tom to je. Ministerstvo tomu staví hráz a prostě nechce tuto metodu nějakým způsobem do toho algoritmu strategie boje s covid 19 prostě ty protilátky pustit. A je to smutné. A je to odborná záležitost, která se možná trochu zpolitizovala, ale zpolitizovala se proto, že ministerstvo odmítá určité skupině odborníků do toho mluvit. A to je ten základní problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.