Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotnictví na Vysočině po pandemii COVID-19

07.11.2022 13:07

Dva dlouhé roky sužovala naši společnost pandemie COVID-19. O tom, že měla nevídané dopady na naši ekonomiku, není pochyb. Mnohem větší škody však napáchala v oblasti lidských vztahů, vzdělání našich dětí a v neposlední řadě ve zdravotnictví.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Zdravotnictví na Vysočině po pandemii COVID-19
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dva roky jsme museli odkládat většinu plánovaných operací a jiných výkonů, pozastavily se také preventivní prohlídky. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Bohudíky od jara se postupně i v nemocnicích na Vysočině rozběhl normální provoz a zdravotníci se snaží o nemožné – dohnat manko v dlouho odkládaných výkonech. Jako lékař jsem nikdy nezažil tak složitou situaci, kterou nyní řešíme při komunikaci s pacienty, kteří se oprávněně dožadují např. operace umělého kloubu. Je těžké jim vysvětlit, že mnozí z nich budou ještě nějaký čas na operaci čekat. Jak rádi bychom jim vyhověli okamžitě, ale není to možné.

Občas se snaží někteří politici i na stránkách krajských novin vyvolat v lidech pocit, že delší čekací doby jsou způsobené nedostatkem peněz ve zdravotnictví. Naprosto zodpovědně mohu říci, že tomu tak není.

Ano, nemocnice pociťují zvýšené náklady v souvislosti s inflací a nárůstem cen energií, ale to neznamená, že by jim chyběly peníze na zdravotní péči. Jen není možné nafouknout kapacity operačních sálů, jednotek intenzivní péče či rehabilitačních lůžek a hlavně – zdravotnický personál nenaklonujeme.

Naopak bych chtěl všem svým kolegům lékařům, sestřičkám a dalším zdravotníkům vyslovit hlubokou úctu a velké poděkování za to, jak zvládli pandemii COVID-19. A stejně tak jim patří dík za současné nasazení, kdy pracují na hranici svých sil s cílem co nejdříve ulevit pacientům a využít na maximum všechny kapacity našich nemocnic. Držím palce nám všem, aby se to dařilo i nadále!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…