Karla Šlechtová: Chybí nám nadšení pro společnou věc a ještě jsme vulgární

22.11.2019 9:00

Komentář poslankyně, exministryně obrany a pro místní rozvoj Karly Šlechtové k dění během oslav 30. výročí 17. listopadu 1989.

Karla Šlechtová: Chybí nám nadšení pro společnou věc a ještě jsme vulgární
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová

Oslavy kulatin naší demokracie jsou za námi. Jenže po tom všem, co se dělo na ulicích i na sítích, lze ještě mluvit o oslavě, neřkuli o oslavě demokracie? Upřímně mi při pomyšlení na dění uplynulých dní není moc dobře. Nevím, jak vy, ale pro mě oslava znamená pozitivní, milou a přátelskou atmosféru, kdy si v dobré náladě připomínáme jakoukoli radostnou událost. 30 let ode dne, který po čtyřech temných dekádách vrátil národu naději na svobodný život, je zásadní výročí.

Snad každý známe citát “nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci”. V tom je vše. Jistě, můžeme s někým nesouhlasit. Občas je i zdravé nesouhlasit. Můžeme s někým dokonce hrubě a ostře nesouhlasit a jeho myšlenky, slova a činy považovat za špatné, škodlivé a klidně i protidemokratické. A můžeme to i sdělit. Dobře, proč na někoho nepískat v rámci projevu nesouhlasu s ním. I to může být projev demokracie.

Nicméně i projevy nesouhlasu by se měly vést v rovině slušného chování, bez vulgarit, sprostých nadávek, i tak slušně se dá vyjádřit nesouhlas a to jak na shromážděních, tak i na sociálních sítích. Zacházíme příliš daleko s projevy za hranici elementární slušnosti, kterou učíme ve školách naše děti.

Bojujme mezi sebou pomocí argumentů, ne pomocí řevu plného vulgarit. Jedině tak můžeme zůstat silným a sebevědomým národem. Historie nám říká, že když chceme, dokážeme cokoliv!

Od 90. let nám chybí radost, chybí nám společné nadšení pro něco, chybí nám společný tah za něčím. Stále si myslím, že to lze navrátit či obnovit a společně. Ale slušně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi