Kavij (KSČM): Pro USA Afghánistánem nic nekončí

18.09.2021 6:32 | Komentář

Ukončená dvacetiletá americká devastace Afghánistánu je jen kapkou v jeho 245leté historii. Období, vyznačující se nekonečnou škálu válek a v posledních dekádách „bojů proti terorismu“ končícího světového hegemona.

Kavij (KSČM): Pro USA Afghánistánem nic nekončí
Foto: Repro KSČM
Popisek: Člen VV ÚV KSČM za Plzeňský kraj Miroslav Kavij

Debakl, který „nejmocnější“ armáda světa v této lekci utrpěla znamenala pro USA „účet“ 2 461 zabitých Američanů a částku 2,3 bilionů dolarů z kapes daňových poplatníků. Pro Afghánistán statisíce obyvatel zabitých v důsledku války, nemocí a podvýživy a statisíce uprchlíků. Navíc, jak je dobrým americkým zvykem, zmrazení více než 9 miliard afghánských zahraničních aktiv potřebných pro vyhladovělý a zdevastovaný národ.

Odchod amerických vojsk z Afghánistánu je potvrzením, že svět se mění. Jak ale podotkl prezident Biden, USA je zapojena do vážné soutěže s Čínou, s Ruskem se potýká s výzvami na více frontách, potřebné je posílit americkou konkurenceschopnost.

„Útěkem“ z Afghánistánu si tak USA uvolnily ruce pro své další tažení nejen proti Číně a Rusku, které již v současnosti mají obklopené svými vojenskými základnami.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72191 lidí

Americký nový odhad nákladů na „válku proti teroru“ je stanoven na 8 bilionů dolarů. V době, kdy Bidenova administrativa usiluje o uvolnění částky až 4,5 bilionů dolarů ke zmírnění chudoby, oprav zchátralé infrastruktury a zabezpečení veřejných služeb. Podobně jako její stálý spojenec Británie, jejíž zdravotnictví trpí chronickým nedostatkem finančních prostředků. Pozadu nezůstává ani vláda ČR, která se na konci svého mandátu může „pyšnit“ posvěcením nákupu francouzských dělostřeleckých kompletů César, předražených téměř o 50 % oproti původní nabídce. V době, kdy dochází k astronomickému navyšování státního dluhu, kdy pravice se tvrdě vymezuje vůči každé přidané koruně našim seniorům a kdy další nákupy vojenské techniky pro potřeby nikoliv obrany ČR, ale zájmů NATO jsou na „spadnutí“.

V souvislosti s blížícími se parlamentními volbami je třeba připomenout, že ze stávajících politických stran zastoupených v PS PČR je KSČM jediná skutečně levicová strana, která dlouhodobě preferuje vystoupení ČR z NATO. Strana usilující o zabezpečení míru a sociálních potřeb svých občanů.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Miroslav Kavij

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.