Keller (ČSSD): Transparentnost jednání o smlouvě TTIP

31.08.2014 15:13

V souvislosti s institucemi EU se často hovoří o demokratickém deficitu, tedy o neprůhlednosti rozhodování a o přílišném vzdálení úřadů EU občanům Evropy. Stejně tak je známo, že v důsledku finanční krize země EU trpí nízkým tempem ekonomického růstu a vysokou mírou nezaměstnanosti.

Keller (ČSSD): Transparentnost jednání o smlouvě TTIP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Prakticky všechny politické strany slibovaly v předvolební kampani, že tento deficit demokracie odstraní, či alespoň výrazně zmírní. Jak tento slib daný občanům splnit, jestliže jednání o smlouvě TTIP, která je považována za možná nejdůležitější smlouvu v historii obchodu, jsou vedena v téměř naprosté tajnosti a informace o průběhu jednání unikají na veřejnost jen sporadicky?

Jsme ujišťováni, že zmíněná smlouva povede k výraznému růstu HDP zemí Evropské unie a k vytvoření nezanedbatelného množství nových pracovních příležitostí. Pokud je to pravda, pak je o to nepochopitelnější projednávání takto blahodárné iniciativy v režimu utajení.

Můj dotaz má tedy dvě části:

1. Jak věrohodně zmírňovat tzv. deficit demokracie, jestliže nejen voliči, ale ani jejich zástupci nejsou dostatečně informováni o jednáních ohledně smlouvy, která může výrazně ovlivnit jejich každodenní život v oblasti práce i spotřeby?

2. Proč utajovat před veřejností jednání o smlouvě, která napomůže řešit tak palčivé problémy, jako je nedostatečný ekonomický růst a kriticky vysoká nezaměstnanost?

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…