Kerekeš (ANO): Zdravotnictví je časovaná bomba

18.08.2018 10:07

Dnes vyhlásily odbory ve zdravotnictví a sociální péči stávkovou pohotovost. Jak to tedy je s těmi platy ve zdravotnictví?

Kerekeš (ANO): Zdravotnictví je časovaná bomba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiolog Roman Kerekeš

Dnes vyhlásily odbory ve zdravotnictví a sociální péči stávkovou pohotovost. K tomuto kroku přistoupily po marných jednáních s Ministerstvem zdravotnictví, kdy bylo zřejmé, že není politická vůle provést razantní kroky směřující k významnému navýšení platů.

Jak to tedy je s těmi platy ve zdravotnictví? Mám známého, lékaře jedné z pražských fakultních nemocnic, který je ve svých padesáti letech v podstatě na vrcholu kariéry. Dělá vysoce kvalifikovanou a extrémně rizikovou práci jako gynekolog-porodník. Každý den a každou službu je pod tlakem nejen rodiček, ale i příbuzných, každý totiž očekává, že vše dopadne na porodním sále dobře a dítě bude zdravé. Současně pracuje jako odborný asistent, tj. své zkušenosti předává medikům a lékařům před atestací. Měsíčně má kolem 7 služeb, kdy přichází do práce ráno a odchází druhý den odpoledne. Víkendová služba znamená příchod v sobotu ráno, odchod v pondělí odpoledne, tj. 56 hodin v kuse v nemocnici.

Když mi ukazoval svou výplatní pásku nevěřil jsem vlastním očím!

Dle jedné výplatní pásky pracoval 160 h (20 dnů) za čistou mzdu 17 539 CZK, což dělá 110 CZK/h. Základ daně byl 31 490 CZK, tj. 197 CZK/h (viz přiložený platební výměr).

Dle druhé výplatní pásky, která je za služby, byla čistá mzda 17 746 CZK. Pokud služba je 16:00-7:00, tj. 15h práce (v noci lékař pracuje taky buď pohotovost, případně vede akutní porody, nebo ošetřuje "akutní" stavy) a služeb společně s jednou víkendovou bylo 7, dělá v tom případě byla čistá mzda cca 122 CZK/h.

Nemocnice rozdělují úvazky lékařů na běžnou pracovní dobu a služby v tomto případě účelově, aby vyhověly zákonu o limitním počtu přesčasových hodin. Tato realita navíc nutí lékaře pracovat přesčas, za základní pracovní dobu by jinak měli měsíční příjem jako sekretářka.

Když srovnáme například práci hostesky, je dnes nabídková cena práce kolem 150 CZK/h. A to je nekvalifikovaná práce, která nevyžaduje jakékoliv vzdělání, vidíme, že cena práce ve zdravotnictví je opravdu extrémně podhodnocena.

Bohužel média prezentují platy lékařů a zdravotních sester bez ohledu na odpracované hodiny, které jsou ve zdravotnictví dvojnásobné, proto srovnání s jinou profesí, například státního úředníka je zavádějící a je to účelové klamání veřejnosti.

Řešením této situace jsou opravdu razantní systémové změny, buď ve financování zdravotnictví nebo v organizaci práce zdravotníků. Pokud se nenajdou peníze pro navýšení mzdových prostředků, je potřeba radikálně snížit administrativu a zefektivnit práci zdravotníků. Jinak nebude možné garantovat stávající úroveň a kvalitu zdravotních služeb.

MUDr. Roman Kerekeš
kandidát na senátora pro Prahu 2, Praha 3, Praha 9

Převzato z profilu.

MUDr. Roman Kerekeš

  • ANO 2011
  • kandidát na senátora Praha 2, Praha 3, Praha 9
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…