Keremidský (SPO): Strana práv Občanů podporuje institut referenda

11.09.2014 19:26

Jednou z významných změn směřujících k prosazení přímé demokracie, kterou podporovala Strana Práv Občanů již od svého vzniku, je institut celostátního referenda.

Keremidský (SPO): Strana práv Občanů podporuje institut referenda
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

V případě již funkčního místního a krajského referenda je třeba ale dále vést v této souvislosti debatu o možném snížení povinné 35 % účasti občanů obce v těchto referendech. V současnosti např. probíhají v řadě českých a moravských měst petiční akce o vyvolání místních referend zakazující hazard na území daného města. To však následně ztroskotává právě na povinné účasti občanů v hlasování, kdy je navíc nutno, aby se pro vyslovilo 25 % všech voličů v obci oprávněných, tedy i těch, kteří k referendu vůbec nepřijdou. A to nemluvě o mnohých případech, kdy se referendum z různých příčin nekoná souběžně s volbami a účast je tak zbytečně nižší než kdyby se konalo v době voleb.

Stejné diskuse se nyní vedou rovněž o ústavním zákoně o celostátním referendu. Ať už bude schválena jakákoliv varianta umožňující vyvolat celostátní referendum k dané otázce, Strana Práv Občanů se vždy zasazovala a bude zasazovat o přijetí takového zákona, kde by předmětem všelidového hlasování byly zásadní otázky domácí i zahraniční politiky.

Marian Keremidský, předseda jihomoravské krajské organizace a místopředseda Strany Práv Občanů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

19:02 Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…