Klán (KSČM): Arogance moci? Víc než si myslíme

08.01.2014 15:53

Vyjádření Jana Klána, poslance PČR za KSČM, k návrhu koalice na schválení služebního zákona.

Klán (KSČM): Arogance moci? Víc než si myslíme
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vypadá to, že čtrnáct dní bude probíhat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, jejímž hlavním bodem má být schválení zákona o státní službě či - chcete-li - zákona o úřednících veřejné správy. Jedná se o velice závažný zákon. Skutečně ho hodlají schválit v prvním čtení? Vláda v demisi i nově vznikající vládní koalice si zřejmě dělají legraci. Zákon o státní službě byl přijat již v roce 2003, je však neustále odkládána účinnost. Minulá vláda přišla se zákonem o úřednících veřejné správy, který byl paskvilem, a tahle ho chce schválit během jednoho dne? Ať už nese jakýkoli název. Úsměvná to věc, opět se vracíme do zajetých kolejí. Po pravicové arogantní neoliberální vládě přichází arogance vlády nové, a to jen proto, aby se Andrej Babiš mohl stát ministrem financí. Ptám se tedy, o co nově vznikající vládě vlastně jde? O zájmy občanů, nebo spíš zájmy manažerů z hnutí ANO?

Je zcela evidentní, že se Bohuslav Sobotka snaží zachránit nově vznikající koalici stůj co stůj. V touze vyhovět prezidentu Zemanovi tlačí na vládu v demisi, aby jim pomohla rychle projednat zákon o státní službě. Na to předseda vlády v demisi Rusnok kývl a Česká republiko div se, jak rychle se dá tak závažný zákon rychle projednat, když z toho má mít pan Babiš prospěch. Argumenty vlády v demisi stejně jako ty vlády nově vznikající jsou úsměvné. Prý na nás tlačí Evropská unie, protože jsme jedinou z jejích členských zemí, která tento zákon nemá. To je sice pravda, ale EU na nás tlačí už nějakou dobu a naše vládnoucí elity to nechávalo zcela chladnými – že prý takový zákon nepotřebujeme nebo se používal argument, že je času dost. Tak proč teď, proč tak najednou? Mám obavu, že pokud bude zákon o státní službě přijat v prvním čtení, bude se jednat o paskvil. Takto závažný zákon se musí projednávat ve výborech. Samozřejmě ho potřebujeme, ale ne k vůli panu Babišovi.

Andrej Babiš se nepochybně "klepe" na post ministra financí, a stejně tak Bohuslav Sobotka se nemůže dočkat pozice premiéra. A co je jednoduššího, než ochránit pana velkorysého manažera před prezidentem Zemanem tím, že schválíme zákon o státní službě. Celé se mi to zdá postavené na hlavu. Před volbami sociální demokracie prohlašovala, že je proti církevním restitucím, hnutí ANO je chtěla odložit minimálně o rok… A kde je jim konec?

A co ostatní ministerstva? Třeba pan Herman na postu ministra kultury, který sice káže vodu, ale nalévá se vínem? A to velice chutným, má totiž podobu financí z církevních restitucí. A aby na svůj dýchánek se skleničkou nebyl sám, ministerstvo zemědělství má řídit pan Jurečka, čímž se mu otvírá cesta ke kontrole nad pozemky. Jak průhledné. Touha Bohuslava Sobotky po premiérském křesle je zřejmě tak silná, že „přiklepl“ ministerská křesla související s restitucemi lidoveckým kandidátům. Obávám se, že to nejsou poslední kotrmelce nově vznikající koalice…

Jan Klán, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…