Klán (KSČM): Zvídavá mladá generace

22.12.2013 7:37

Mladá generace se den ode dne mění nejen pod vlivem rozvoje techniky, ale především působením soudobých společenských proměn. Změnami prochází jak životní úroveň spolu se životním stylem, tak se v souvislosti s tím proměňují i názory mladých na svět.

Klán (KSČM): Zvídavá mladá generace
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Při rozhodování o budoucnosti se například mládež u posledních sněmovních voleb příliš neangažovala masivním příklonem k levici a sympatie k propadajícím se pravicovým stranám se projevila jen u určité části mladých voličů.

Ukazuje se, ne pouze při volbách, že u mládeže zesiluje trend hledání, ba  přímo pátrání po správném výkladu světa kolem nás. Silněji na ně působí především sdělené životní zkušenosti starších. Středočeský krajský výbor KSČM již posedmé připravil dvouleté studium společenskovědních předmětů v pojetí marxistického učení. Také v Brně, již druhým rokem, byla zahájena tatáž výuka v kompetenci tamní stranické organizace. Zkušení lektoři zde předávají své znalosti i poznatky o vývoji společnosti. Mladí posluchači tak dostávají odpovědi na mnohé otázky a začínají se dívat na svět kolem sebe jinýma očima. Pokud pozorujeme debaty dvacetiletých, například o výsledcích voleb anebo o sestavování vlády, je jejich snaha o získání co nejvíce potřebných informací pro objektivní rozhodnutí a také poznání patrná. Jedná se vždy o proces hledání a nacházení. Ukazuje se, že bude správné předkládat mladým lidem perspektivu dokonalejší společnosti, a usilovat o to, aby byli připravováni právě oni jako noví šiřitelé představ o socialismu. Mladí, stejně jako celá populace, se orientují podle toho, co vidí a zažívají doma nebo ve škole. Orientují se podle informací poskytovaných médii nebo přáteli, ale ponejvíce tím, co sami zažívají. Zvídavost, hledání i pátrání tedy zůstávají stále základním rysem mladé generace v posuzování současné politické situace u nás.

Sociologové dobře vědí, že mezi základní životní problémy lidí náleží jednak vstup mladé generace do ekonomického života a poté odchod ekonomicky aktivních lidí do důchodu. První z nich bývá v životě tak silný, že mění nejen společenské postavení, ale často celou osobnost a stává se základem hodnotových orientací pro budoucí život. V minulých dnech se konal v Ekvádoru festival mládí, sešli se na něm zástupci mladé generace z celého světa. A mladí Češi se na setkání aktivně podíleli. V Jižní Americe šlo o poznávání a navázání nových kontaktů, o snahu naplňováním představ, jak změnit svět, protože z očekávání a představ vzniká touha a hybná síla.

Poznáváním nových, moderních myšlenek o dokonalejší lidské společnosti, nacházením nových cest lze realitu jistě změnit k lepšímu.

Jan Klán, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.