Klaus (Trikolóra): Vysoké daně škrtí ekonomiku, to je přece jasné

02.12.2020 20:45

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu

Klaus (Trikolóra): Vysoké daně škrtí ekonomiku, to je přece jasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Dobrý den, dámy a pánové.

Já jsem vystupovat nechtěl, ale když se tady strhla na hodinu a půl tato diskuze, tak řeknu pár slov. Pane ministře vaším prostřednictvím, vy tady hovoříte o zombiech a dinosaurech. Já když jsem vás poslouchal, tak jediné takové dinosauří bylo to vaše vystoupení. Vám už tam chyběl jenom kapitalista s cylindrem, báseň Petra Bezruče a dělníku tvojí zbraní je nenávist. Ale tato doba už je pryč. Já jsem jako kluk bydlel třicet let na sídlišti. Všichni moji spolužáci byli dělnického původu, okolo byl Rudý Letov, Avie, ČKD, ale teď to tam prostě vypadá jinak. To je bod číslo jedna.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Za druhé. My tady nehovoříme o pěti miliardářích, kterým ta úspora daní stejně nic nepřinese, protože už dávno dělají optimalizaci za pomoci svých právníků. My hovoříme o zaměstnancích, učitelích, lékařích a dalších, protože chceme, aby peníze měli lidé a ne vláda. Vy chcete pravý opak. OK.

Třetí věc. Vaše tvrzení, že je nesmysl, že nižší daně rozhýbávají ekonomiku, prostě není pravdivé. Já vám to jako matematik vyvrátím z forem. Vysoké daně škrtí ekonomiku, to je přece jasné. Takže když mluvíme nazpátek, tak ta vaše slova nemají jakoukoliv pravdivostní hodnotu.

A abych řekl také něco hezkého. Připomněl jste mi mého nevlastního dědečka, který příliš nechápal princip telefonování, takže když volal na velkou vzdálenost, tak vždycky hodně křičel do toho sluchátka. Takže vy jste také takovým velice mocným hlasem tady k nám hovořil. Ale skutečně s podstatou věci to nemělo nic souvisejícího.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…