Klaus (Trikolóra): Zdaňovat kurzové sázky takovým způsobem je podle mého názoru za hranou

25.10.2019 12:35

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2019 k daňovému balíčku

Klaus (Trikolóra): Zdaňovat kurzové sázky takovým způsobem je podle mého názoru za hranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Dobrý den, dámy a pánové.

Já jsem to nepřišel zdržovat. To, že tento zákon nepodpoříme, už jsem řekl, kvůli tomu bych k mluvítku nechodil. Na druhou stranu ctím některé pamětníky, kteří říkají, že každý den, kdy Sněmovna nepřijme zákon, je pro občany svátek. Tohle skutečně platí. A druhá věc, že daně se nemají zvyšovat, platí také. Takže dneska mně ta opoziční obstrukce nijak nevadí nebo považuji ji za legitimní.

Chci říct k tomu jednu věc, a sice, že hnutí Trikolóra nepodpoří tento zákon, ale podpoří jeden pozměňovací návrh, a sice myslím je to G2 pana poslance Veselého, snažící se narovnat poměr mezi kurzovými sázkami a loterijními. Já se skutečně domnívám, že kurzové sázky jsou zdaněny už o několik procentních bodů více, než je průměr v Evropské unii, kdežto loterie naopak jsou na tom o trošku níže, a zejména je to jiný produkt. Tam je jistota výhry toho pořádajícího subjektu v mnoha zemích. Je to státní loterie nebo někde to ten stát nechává provozovateli a víceméně to zdaňuje takřka celé, aby to dal na kulturu a sport. U těch kurzových sázek skutečně může dojít k tomu, že ten trh se dostane ke hraně a když začne padat, tak ti lidi okamžitě odejdou do ciziny, na černé sázení apod., akorát zase z něčeho uděláte nic. Já třeba kurzové sázky osobně mám rád, jsem matematik, mě baví ta čísla. Nesázejte ty akovky tam na těch vesnicích, to je daleko nejvýhodnější (nesrozumitelné) matematicky než ten jeden zápas. A drtivá většina těch sázejících jsou běžní občané, kteří pak mají větší radost, když sledují o víkendu sportovní výsledky, že jim třeba trošku něco vyšlo, a něco nevyšlo. Zdaňovat to takovýmto způsobem, jak navrhovalo původně ministerstvo, je podle mého názoru za hranou, a proto podpoříme tento pozměňovací návrh.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky