Klement (KDU-ČSL): A co čeština?

08.05.2022 7:38 | Komentář

K dnešnímu dni u nás našlo přechodný domov bezmála 300 tisíc uprchlíků před válečným konfliktem na Ukrajině. Naším dalším společným cílem je pomoci jim překonat jazykovou bariéru a najít příležitost začlenit se do našeho kolektivu. Vhodným řešením se jeví adaptační skupiny a jazykové kurzy.

Klement (KDU-ČSL): A co čeština?
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

Díky všem lidem dobrého srdce, charitativním organizacím, státní správě i ostatním záchranným sdružením jsou jim hmotné potřeby zajišťovány průběžně. Dospělí Ukrajinci zde postupně nacházejí pracovní pozice a děti nastupují do českých školek a škol. Ovšem otázka se vznáší nad schopností dorozumívat se v nové zemi a dovedností osvojit si umění komunikovat českým jazykem. A právě zlepšení komunikace mezi ukrajinskými uprchlíky s českými občany mají podpořit nově vznikající adaptační skupiny a jazykové kurzy. Tyto aktivity poslouží k výuce češtiny, k adaptaci, socializaci, smysluplného využití části volného času ukrajinských dětí a mají posílit jejich duševní pohodu a duševní zdraví.

Adaptační skupiny jsou určeny pro děti od 3 do 15 let. Jsou rozděleny do 3 sekcí, kde je kritériem věk a počet dětí v jedné skupině. Náplní skupin bude zajistit výuku v rozsahu 20 hodin v průběhu 5 pracovních dnů jdoucích po sobě. Jazykové kurzy jsou určeny pro mládež ve věku od 14 do 18 let. Kurzy se mají konat v období od 1. 4. 2022 do 31. 8. 2022. Délka kurzu je 80 hodin. V kurzu má být 4 až 10 dětí.

Žádat o dotaci mohou podle pravidel MŠMT například nestátní neziskové organizace, spolky, školská zařízení, registrované církve a další subjekty. U všech výzev musí provozovatel zajistit stravu, pitný režim a vhodné prostory. Žadatel o provozování skupinky i kurzu má kompetenci vybrat vhodnou česky mluvící osobu na předání znalostí českého jazyka. Žádosti musí být podány nejpozději do 31. května 2022.

Odkazy:

Děkuji Vám všem, kteří zodpovědně přistupujete k uprchlíkům a jakoukoliv pomocí přispíváte ke zlepšení jejich nelehké situace.

Hezké jarní dny Vám přeje Josef Klement, Váš senátor

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…