Klement (KDU-ČSL): Ozdravný balíček je dobrým základem pro konsolidaci

09.11.2023 18:09 | Tisková zpráva

Senát projednal vládní ozdravný balíček. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí většinově podpořil jeho současné znění. Balíček ale senátoři doplnili o body doprovodného usnesení. V nich především vyzývají k zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

Klement (KDU-ČSL): Ozdravný balíček je dobrým základem pro konsolidaci
Foto: Wikimedia Commons / ArwenSPN
Popisek: Josef Klement

„Chápeme obavy veřejnosti z konsolidačního úsilí vlády. Ovšem někdy to na mě působí tak, že odmítáme myslet na budoucnost a na to, v jakém stavu předáme veřejné finance dalším generacím. Ozdravný balíček je přes všechny výtky dobrým základem pro konsolidaci. V té nesmíme polevovat,“ vysvětluje předseda lidoveckého senátorského klubu Josef Klement s tím, že si uvědomuje, jak je složité nutnost konsolidace vysvětlovat veřejnosti. Podle Klementa je proto třeba ve vysvětlování ještě přidat.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Přijaté body z doprovodného usnesení konkrétně obsahují výzvu k zachování dosavadní podpory zaměstnaneckého stravování. Požadují také, aby limit daňového osvobození zaměstnaneckých benefitů dosahoval výše průměrné mzdy. Dále vyzývá například k upuštění od zrušení daňové slevy na poplatníka u osob pečujících a držitelů průkazu ZTP/P a k několika dalším změnám.

Vládní balíček mění 65 zákonů, slibuje ozdravení veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má snížit zhruba o 150 miliard korun.

Senát dále projednal plán zahraničních vojenských misí v příštím roce a novelu, podle níž bude příští rok postupně spouštěn v ověřovacím provozu elektronický systém tvorby právních předpisů e-Legislativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy