Klíma (TOP 09): K prosperitě vede schopnost učit se novým věcem, proto školství potřebuje reformu

27.09.2017 19:37

Méně memorování a více kreativity. To je první předpoklad reformy českého školství, které chce TOP 09 prosadit. Bez změn Česká republika neobstojí v tvrdé konkurenci digitální ekonomiky. Na debatě zástupců politických stran, kterou pořádala Česká středoškolská unie, to řekl Pavel Klíma, lídr jihočeské kandidátky TOP 09.

Klíma (TOP 09): K prosperitě vede schopnost učit se novým věcem, proto školství potřebuje reformu
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

„Svět se rychle mění. Dnes připravujeme děti na dobu, který tady za 15 let nebude. Absolvent současné školy nemá být motivován jedničkou za to, že bezchybně odříká všechna díla Karla Čapka. Jeho skutečnou dovedností má být schopnost a rychlost, s níž se učí novým věcem,“ zdůrazňuje lídr krajské kandidátky TOP 09 Pavel Klíma, zkušený pedagog a ředitel ZŠ a MŠ Malšice.

„Ekonomika 4. průmyslové revoluce, která využívá počítače a roboty, si kromě otevřenosti novým dovednostem vyžaduje od žáků i důraz na kompetence v oblasti informačních a komunikačních technologií,“ dodal pedagog Pavel Klíma.

Z průběhu diskuse v Knihovně Václava Havla, si odnesl smíšené dojmy: „O potřebě reformy českého školství mluvila většina představitelů politických stran, ale nenašli jsme shodu na její konkrétní podobě,“ uvedl jihočeský volební lídr Pavel Klíma. Navíc podle něj zdaleka ne každé opatření, které je označeno jako reforma, reformou opravdu je.

„Exministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová některými rozhodnutími školství spíše deformovala. Vzdělávání potřebuje kroky systematické. Nelze tlačit školy do výkonů, například testováním žáků pátých a devátých tříd anebo jednotnými přijímacími či státními maturitami, a zároveň očekávat, že učitel vedle náročnější výuky bezproblémově zvládne začlenit žáky s řadou poruch, jak po nás chce platná představa inkluze,“ vysvětluje Pavel Klíma. A dodává, že vysokou profesionalitu lze vyžadovat teprve od ředitelů, učitelů i nepedagogických pracovníků, kterým stát zaručí důstojné společenské postavení a odpovídající příjem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.