Klimpl (ODS): Bylo to třeba?

29.08.2015 6:31

V uplynulých dnech proběhla ve sdělovacích prostředcích informace o asistenci velkého počtu policistů Policie ČR a strážníků Městské policie Pardubice při kontrolní prohlídce provozovny U Lupťáka v parku Na špici, kterou prováděl stavební úřad magistrátu města.

Klimpl (ODS): Bylo to třeba?
Foto: ODS
Popisek: zastupitel města Pardubice Petr Klimpl

Asistence těchto složek při řadě úkonů orgánů státní správy není neobvyklá, obvykle však bývá v síle jedné hlídky a ne v takovém rozsahu, kdy se na místo dostavilo sedm aut a kolem dvacítky lidí. Je tedy nutno zkoumat, proč k asistenci bezpečnostních složek vůbec došlo a proč bylo nasazení tak početné.

Na základě vyjádření jednotlivých orgánů je zřejmé, že popud k celé akci vzešel od Úřadu městského obvodu Pardubice I. na základě informace jednoho z občanů, že se tam prý chystá demonstrace. Tajemnice ÚMO I. informovala o připravované údajné demonstraci proti této prohlídce s tím, že tato není dosud nahlášena, ale existují informace, že se připravuje na stejný termín konání kontrolní prohlídky v počtu cca 200 osob. Vedoucí stavebního úřadu na základě této informace požádal městskou policii ze zákona o asistenci a ta následně požádala o pomoc i Policii ČR.

Tolik fakta. Je s podivem, že na základě jedné stížnosti a na základě petice kolující na Internetu dospěje ÚMO I. k tomu, že bude velká demonstrace. A rozjede se monsrtrakce.

Byla skutečně tato demonstrace síly třeba? Nedošlo třeba k šíření poplašné zprávy? Nechyběli v tuto chvíli městští strážníci a státní policisté někde jinde? Proč se třeba v letošním roce neřešilo obdobnou asistencí strážníků několik průvodů sportovních fandů na sportovní utkání, především na hokej, byť i o nich se dalo něco načíst na Internetu? Na tyto i další otázky je třeba odpovědět.

Po bitvě je každý generálem. Ale v tuto chvíli to vypadá, že nasazení bezpečnostních složek rozhodně nutné nebylo a hlavně ne v takové síle. Chyba vznikla na ÚMO I., který nedobře vyhodnotil informace, a pak už to jelo. Z chyby je nutno se poučit, aby k takové situaci příště nedocházelo. Akce totiž ve veřejnosti vzbudila zbytečný rozruch.                                                                                                                                              

Ing. Petr Klimpl
zastupitel města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.