Klimpl (ODS): Co se stalo ve Službách města Pardubic

09.12.2017 13:01

Ve veřejném prostoru se v poslední době hodně mluvilo o dění ve Službách města Pardubic, na které upozornili především zastupitelé zvolení za ODS

Klimpl (ODS): Co se stalo ve Službách města Pardubic
Foto: ODS
Popisek: zastupitel města Pardubice Petr Klimpl

Co se stalo ve Službách městaVe veřejném prostoru se v poslední době hodně mluvilo o dění ve Službách města Pardubic, na které upozornili především zastupitelé zvolení za ODS. Společnost Služby města Pardubice provedla nákup v roce 2016 pozemků:

1. bez toho, aby uvedené měly nějakou souvislost s předmětem podnikání ve stanovách společnosti, ani s posláním této společnosti založené za účelem plnění veřejných funkcí města; k nákupu nepotřebných pozemků jí nedal majitel, tedy město Pardubice, souhlas;

2. za ceny, které vykazují silné podezření o jejich účelovosti a o tom, že se ve skutečnosti nejedná o řádné a objektivní ceny obvyklé; za uvedenou nehospodárnost (minimálně porušení péče řádného hospodáře) nesou odpovědnost ti, kteří obě smlouvy podepsali, tj. předseda představenstva MUDr. Vítězslav Novohradský a místopředsedkyně představenstva Ing. Lea Tomková, ale i ostatní členové představenstva, i členové dozorčí rady této společnosti.

O co v těchto případech šlo?

Travnaté pozemky na Vinici: Zastupitelstvo města v březnu 2014 schválilo nákup pozemků, které se jevily jako nezbytné pro projekt Náhrdelník Chrudimky, v červnu téhož roku ale své rozhodnutí revokovalo, v roce 2016 pak odmítlo uvolnit finanční prostředky při další nabídce ze strany původního majitele, následně ale došlo ke koupi obou pozemků Službami města bez platného znaleckého posudku, které by reflektoval na to, že již ten větší pozemek není třeba na stavební úpravy projektu Náhrdelník Chrudimky

Lesní pozemky katastru Černá za Bory: Zde šlo o zcela nevýhodný nákup pro společnost nepotřebného pozemku, navíc od člena rodiny člena představenstva společnosti za cenu, která je téměř 17-tinásobkem (!!!) obvyklé ceny určené ani ne rok před koupí znaleckým posudkem; společnost žádný posudek na cenu pozemku neměla.

Nesmíme ale zapomenout na další kauzy společnosti, které šly bohužel v minulosti do ztracena jako je podíl odpovědnosti podíl odpovědnosti představenstva SmP na „služební“ cestě ředitelky společnosti do JAR či následné vyhrožováním členům zastupitelstva trestním oznámením, pokud se budou o kauzu zajímat.

Zastupitelstvo města schválilo návrh na odvolání členů představenstva, kteří byli v roce 2016 členy tohoto orgánu a kteří schválili tyto nehospodárné nákupy, dále uložilo radě města zajistit systém pravidelného a průběžného informování Zastupitelstva města Pardubic o mimořádných převodech nemovitostí obchodními společnostmi ovládanými Statutárním městem Pardubice a provedení kontroly účelnosti vynaložených finančních prostředků na nákupy věcí a služeb společnosti Služby města Pardubic a.s. a její dceřiné společnosti SmP-Odpady a.s. v letech 2015 až 2017. Následně zastupitelé vzali na vědomí kroky, které podnikla rada města, tzn. odvolání členů představenstva a objednání forézního auditu.

Na závěr nutno vzpomenut i politický rozměr celé kauzy, kdy se stávající koalice po volbách rozhodla, že obsadí všechna představenstva (to je správně) a dozorčí rady sama, tedy řídila i kontrolovala sebe sama. Tím se společnosti vymkly kontrole a to, co se objevilo, je důsledek. Za toto rozhodnutí a za uvedené kauzy nese vládnoucí koalice na radnici plnou politickou odpovědnost.

Petr Klimpl, zastupitel města (ODS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice