Knot (TOP 09): Do vlády s ANO bez Babiše? Nikoli, a to nejen kvůli Čapímu hnízdu

17.10.2017 20:58

Médii proběhla zpráva, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z Hnutí ANO převzali od Policie ČR obvinění z dotačního podvodu v kauze „Čapí hnízdo“. Opět jsme při této příležitosti z úst předsedy hnutí slyšeli, že jde o „kampaň a pseudokauzu“, jejímž cílem je poškození jeho osoby před blížícími se volbami. Ohraná deska...

Knot (TOP 09): Do vlády s ANO bez Babiše? Nikoli, a to nejen kvůli Čapímu hnízdu
Foto: archiv J. Knota
Popisek: Josef Knot z TOP 09.

Jaký vzkaz ve skutečnosti Andrej Babiš, voličům, a nejenom svým, těmito dokola omílanými frázemi vysílá? Zájemce o post premiéra už poněkolikáté zpochybňuje instituce, které spoluvytvářejí základ našeho, stále ještě demokratického, systému. Vzpomeňme jeho dřívější slova o poslanecké sněmovně, senátu. Teď je tedy na řadě práce policie a vyšetřovacích orgánů. Odpověď na otázku, proč to Babiš dělá, je asi každému jasná.

Důležitější pro mne je ale odpověď na to, proč mu to stále u jeho voličů prochází? Je jisté, že na klesajících preferencích ANO je vidět, že dříve pevná voličská základna hnutí se začíná drolit. A není divu. Stále ale jde o favorita nadcházejících voleb. Je zde tedy pořád hodně lidí, kteří nevidí ten kolosální střet zájmů a kteří nevidí skutečné důvody vstupu Andreje Babiše do politiky. Jsem ale optimista a věřím, že dříve nebo později i těm nejzaslepenějším dojde, že celé Babišovo angažmá v politice má jen jediný cíl. Zisk dalších miliard, rozšíření vlivu a likvidace konkurence Agrofertu. Stačí se jen podívat na srovnání zisku holdingu nyní a před čtyřmi roky.

V této souvislosti mne zaujal komentář Jana Moláčka, publikovaný na serveru aktuálně.cz, ve kterém píše: „...prodemokratické a prozápadní strany by si měly nechat otevřená zadní vrátka ke ‘koalici s ANO bez Babiše ve vládě‘...“. Aby prý mohly ANO kontrolovat. Vyslovuje dále obavu, že ANO půjde do vlády s kýmkoli, kdo jí zaručí ochranu Agrofertu, a že Andrej Babiš klidně přijme roli diktátora, když mu to pomůže zajistit prosperitu jeho holdingu. Rozumím tomuto argumentu, nicméně s ním nesouhlasím. Pokud skutečně Andrej Babiš volby vyhraje a prezident ho pověří sestavováním vlády, myslím, že každá demokratická a prozápadně orientovaná strana by měla pečlivě zvážit, zda vstupem do koalice bude vládu ANO legitimizovat.

TOP 09 má v tomto bodě jasno a do žádné takové vlády nevstoupí. A pokud bude Andrej Babiš chtít vládnout s podporou extrémistů typu Tomia Okamury, tím hůře pro něj. Spoluprací s čistě protidemokratickými SPD nebo KSČM působení populistického Hnutí ANO na české politické scéně skončí. Jsem optimista a věřím, že lidé u nás nejsou tak lhostejní.

JOSEF KNOT
1.NÁMĚSTEK HEJTMANKY, MÍSTOSTAROSTA MĚSTA PÍSEK
4. NA JIHOČESKÉ KANDIDÁTCE TOP 09

Psáno pro blog.idnes.cz

Zdroj: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.