Kobza (SPD): Hlásím se do boje za svobodu projevu

24.05.2023 8:19 | Komentář

Včera jsem měl tu čest vystoupit v Senátu na semináři „Svoboda projevu a po projevu“, který pořádala paní senátorka JUDr. Daniela Kovářová - a kterému senátní Ústavně-právní výbor na poslední chvíli odebral záštitu, kterou mu předtím udělil.

Kobza (SPD): Hlásím se do boje za svobodu projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza

Kádrové oddělení Senátu v akci

Důvodem byly nevyhovující „kádrové profily“ jednotlivých panelistů, mezi které patřili mj. poslankyně Nina Nováková, senátor Jiří Čunek, právník Ondřej Dostál, Daniel Vávra a Vlastimil Veselý ze Společnosti pro obranu svobody projevu či publicista a vydavatel Michal Semín. Je čest patřit do takové společnosti.

A, ano, předseda senátního Ústavně-právní výboru Tomáš Goláň si skutečně vyžádal vypracování podrobných materiálů o politických a názorových profilech jednotlivých panelistů, tedy jakési jejich kádrové posudky, na jejichž základě následně rozhodl o zrušení záštity pro akci senátorky Kovářové.

Dovolím si krátce citovat ze svého posudku:

„Jiří Kobza je český politik, poslanec za SPD, člen Zahraničního výboru. Evropské hodnoty jej řadí mezi aktivní šiřitele proklemelských dezinformačních narativů.

Dlouhodobě se staví do pozice proti Evropské unii s čímž souvisí i jeho podpora přímé demokracie. (???!!!) Kobza podporuje referendum o vystoupení z EU, přičemž se odvolává na argument, že pokud se hlasovalo o vstupu do EU, lze hlasovat i o výstupu z EU. Stejně jako proti EU se vymezuje proti přijetí eura.

Zpochybňuje svobodu slova v České republice, přičemž tvrdí, že dochází k orwellizaci společnosti.

Česká televize dle něj v oblasti zpravodajství a publicistiky je politicky a názorově nevyvážená a neobjektivní.

Je proti vojenské podpoře Ukrajiny, ať už se jedná o dodávky zbraní či jinou vojenskou pomoc. Vymezuje se proti LGBT+“.

Ano, jsem vinen.

A toto je projev, který jsem na seminář přednesl

Dámy a pánové, dobrý den!

Bývalý prezident Konga, Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, prohlásil, že svoboda projevu je zaručena, ale svoboda po projevu už nikoliv.

Před pěti lety jsem pořádal v Poslanecké sněmovně odborný seminář s názvem „Svoboda slova a právo občana na pravdu“. Nesliboval jsem si od toho, že touto jednou konferencí otevřu oči těm, kdo lež považují za pravdu. Rozhodně jsem si naivně nemyslel, že jedno setkání odborníků, jakkoli hojně navštívené občany a sledované na sociálních sítích, a následně vydaný sborník změní svět.

Jen jsem chtěl pojmenovat základní důvody, proč už tehdy všude kolem nás lež vítězila nad pravdou. A dnešní situace je v tomto ohledu svobody řádově ještě mnohem horší.

Co vše souvisí se svobodu slova?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.