Kobza (SPD): Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce

15.11.2022 22:02

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k usnesení Poslanecké sněmovny ke stupňující se agresi Ruské federace na Ukrajině a zločinům proti civilnímu obyvatelstvu.

Kobza (SPD): Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, dnes Česká televize 24 na svém Twitteru a následně i CNN Prima News zveřejnily informaci, kterou zveřejnila šéfka mise OSN, která monitoruje humanitární situaci na Ukrajině, Matilda Bognerová a uvádí tam, že Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce, včetně šoků elektrickým proudem, nuceného svlékání. A prohlášení je založeno na svědectví 159 mužů a žen zajatých Ruskem a 175 mužů zajatých ukrajinskou stranou, což uvádí agentury.

A já bych k tomu rád dodal, že s ohledem na ekonomickou situaci obyvatel u nás, která se prokazatelně zhoršuje každým dnem, a s ohledem právě na humanitární situaci, kdy my se snažíme mít nějaký aspoň malý vliv na to, abychom přivedli strany k příměří, abychom ukončili zabíjení, tak nesouhlasíme, aby byly dál posílány peníze Ukrajincům a na Ukrajinu na úkor našich lidí, a nesouhlasíme také s odesíláním zbraní a speciálního materiálu, protože jednak prodlužuje ten konflikt a na druhou stranu musíme myslet i na vlastní obranyschopnost a musíme myslet i na vlastní, řekl bych, možnosti, že tyto věci, tento materiál budeme potřebovat.

A z toho důvodu za poslanecký klub SPD navrhuji širší usnesení, než jaké zde zaznělo, protože se domnívám, že nejsme ani soudci ani žalářníci ani katové, jsme politici a měli bychom nechat věci řádně vyšetřit. Toto usnesení zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby prosazovala na všech mezinárodních úrovních vytvoření mezinárodního trestního tribunálu, který bude vyšetřovat a trestat pachatele válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, ke kterým došlo, dochází a ještě bohužel může dojít na Ukrajině od roku 2013 do konce bojů." Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…