Kobza (SPD): Vracíme se do doby RVHP, kdy všechno bylo nalajnováno

17.09.2021 18:11

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 17. září 2021 k zákoníku práce

Kobza (SPD): Vracíme se do doby RVHP, kdy všechno bylo nalajnováno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jiří Kobza

Vážené dámy, vážení pánové,

já bych vás chtěl upozornit, že posledních 30 let žijeme v představě, že tady máme demokracii. A součástí demokracie je také svoboda jak zaměstnavatele, tak zaměstnance se dohodnout na pracovní smlouvě tak, jak se jim oběma bude zdát nejvýhodnější. To znamená, pakliže nějaká firma má o člověka zájem, tak mu nabízí nejenom plat, ale nabízí mu další benefity - služební auto, pojištění, možnost používat, já nevím, nějaké rekreační objekty, jestli ty firmy mají, ale je to na nich.

Tak prosím vás laskavě nechte tyto záležitosti na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, protože si můžou dohodnout i osm týdnů dovolené, když jim to bude vyhovovat, ale nevnucujte jim to, protože máme svobodu a svoboda dohodnout si, za jakých podmínek já budu prodávat svoji pracovní sílu a za jakých podmínek je ten zaměstnavatel bude nakupovat, to je základní právo svobody a svobodného člověka.

Tady dochází k tomu, že se vracíme do doby RVHP, kdy všechno bylo nalajnováno, všechno bylo direktivně určeno, ale tak to prostě není. Uvědomme si, že pracují různé firmy z různých zemí, kde mají různé zvyky, které tady mají pobočky, a ještě si navíc dovážejí dělníky ze zahraničí. Takže nechme, prosím vás pěkně, na nich, na jejich svobodném rozhodnutí, na jejich svobodné dohodě, za jakých podmínek a kolik dovolené si tam nacpou, protože s tím souvisí ještě spousta dalších okolností (upozornění na čas) jejich zaměstnávání.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…