Kocmanová (Piráti): Každá kapka se počítá

24.05.2023 23:08 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vyloučení gay mužů z dárcovství krve

Kocmanová (Piráti): Každá kapka se počítá
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

USA, Německo, Francie, Velká Británie. To jsou jen některé země, které nedávno zrušily zákaz darování krve gay muži. Namísto pohlaví partnera se zaměřují celkově na rizikové chování, například nechráněný sex. To je cesta, kterou bychom měli jít také. Nedává smysl, aby gayové, kteří žijí v monogamním vztahu, byli z darování krve prakticky vyloučení.

Co se zatím povedlo posunout?

  • Zákaz je stanoven doporučením Společnosti pro transfúzní lékařství, nikoliv zákonem. Se zástupci Společnosti jsem se sešla, jednání bylo velmi konstruktivní.
  • Schůzku jsem měla také se Sdružením dárcovských plazma center. Shodli jsme se, že pravidla dárcovství krve a plazmy musí odrážet aktuální vědecké poznatky a nebýt diskriminační. 
  • Ministerstvo zdravotnictví přijalo novou vyhlášku zavádějící moderní testování krve, což pomůže detektovat HIV v krvi mnohem rychleji.
  • Požádala jsem o zařazení tématu na jednání vládního Výboru pro práva LGBT+ lidí, zúčastní se i zástupci lékařů a plazmacenter.

Věřím, že z diskuze výboru vzejdou konkrétní návrhy, jak restriktivní pravidla dárcovství změnit. Pokud lze totiž pravidla po vzoru jiných zemi nastavit při zachování bezpečnosti jinak, bez stigmatizujícího vylučování určité skupiny osob, je nejvyšší čas to tak udělat i u nás. O dalším průběhu vás budu vás dál informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…