Kocmanová (Piráti): Omezení prodeje nikotinových sáčků schválila Sněmovna ve zrychlené podobě

13.01.2023 10:46

Piráti jsou spoluautory zákona, který ochrání zdraví dětí

Kocmanová (Piráti): Omezení prodeje nikotinových sáčků schválila Sněmovna ve zrychlené podobě
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Piráti jsou spoluautory návrhu zákona, který zabrání dostupnosti zdraví škodlivých látek dětem. Hlavním cílem novelizace legislativy o ochraně zdraví, kterou dnes zákonodárci schválili, je zabránit prodeji tzv. nikotinových sáčků mladistvým do 18 let. Nikotinové sáčky jsou podle lékařů a adiktologů jednoznačně vysoce návykové. Dnes si je ale mohou děti a mladiství koupit bez omezení.

„Náš poslanecký návrh již schválila vláda. Ve sněmovně jsme včera za Piráty hlasovali pro to, aby se zákaz prodeje nikotinových sáčků mladistvým do 18 let schválil ve zrychlené podobě. Chceme, aby omezení prodeje nikotinových sáčků vstoupilo v platnost co nejdříve,” uvedla pirátská poslankyně a spolupředkladatelka novely zákona Klára Kocmanová. Samotný návrh ještě doplní vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která omezí obsah nikotinu v sáčcích a upraví vzhled obalů, aby nebyly pro mladistvé tolik lákavé.

Prodej nikotinových sáčků není, na rozdíl od tabákových výrobků, nijak regulován. Sáčky sice neobsahují tabák, ale jejich součástí je nikotin, kterého je zde často mnohem více než v klasických cigaretách. „Nikotin je silné návykový, a jako takový nepatří do rukou dětem. Při ochraně zdraví dětí není na co čekat,” dodala Klára Kocmanová.

Předávkování nikotinem může vést až k otravě a k selhání celého organismu. Nejviditelnějším rizikem je ale rychlý nástup silné závislosti na nikotinu samotném. To je provázeno vznikem tzv. tolerance, což uživatele nutí neustále zvedat pravidelné dávkování látky. U dětí může nikotin poškodit vývoj mozku, protože je pro nedovyvinutý mozek neurotoxický. Rychleji se u nich také rozvíjí fyzická závislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…