Kocmanová (Piráti): První centrum pro oběti sexualizovaného násilí v Česku

22.01.2024 17:01 | Tisková zpráva

Oběti sexualizovaného násilí se mohou ode dneška obracet na Centrum PORT na Praze 6, které vzniklo pod patronací organizace proFem a za podpory pirátské poslankyně Kláry Kocmanové.

Kocmanová (Piráti): První centrum pro oběti sexualizovaného násilí v Česku
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Ta ve spolupráci s proFem spustila sbírku, aby se projekt mohl uskutečnit. Centrum nabídne komplexní podporu a péči obětem sexualizovaného násilí. O to Piráti dlouhodobě usilují.

„Jsem moc ráda, že jsem se na otevření centra PORT mohla podílet. Jde o velmi potřebnou iniciativu, která pomůže obětem sexuálního násilí řešit jejich situaci. Centrum bude poskytovat  pomoc v tom, jak se vyrovnat s následky, které na člověku zanechá znásilnění a bude v něm také možnost sexuální násilí rovnou nahlásit a podstoupit zdravotní prohlídku a krizovou pomoc. Pro mnoho žen, které si těmito traumatizujícími zkušenostmi prošly, je velmi náročné vyřizovat všechny tyto věci zvlášť. Věřím, že otevření takového centra může krom samotné pomoci zlepšit i důvěru obětí v systém a v to, že se mají kam obrátit” řekla poslankyně Klára Kocmanová k otevření vůbec prvního centra v České republice, které se touto pomocí obětem komplexně zabývá.

„Snažím se především o systémové změny. Podařilo se nám prosadit nápravu definice znásilnění v trestním zákoníku, která prošla vládou a kterou se zanedlouho budeme zabývat v Poslanecké sněmovně. Stejně tak s ostatními Piráty bojujeme za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. I z toho důvodu jsem vznik centra ráda podpořila – je to revoluce v přístupu služeb, které běžně stojí odděleně. Věřím, že centrum bude ke vzniku jemu podobných inspirovat nejen v dalších městech ČR, ale i v zahraničí. A zatímco se centrum a další neziskové organizace věnují tolik potřebnému řešení následků sexualizovaného násilí, je i na nás, na politicích, abychom ještě posílili jeho prevenci a přispívali ve veřejné debatě ke odstraňování mýtů o obětech násilí. Abychom tak přispěli tomu, že obětí bude výhledově méně,” dodala Kocmanová. Obětí znásilnění se totiž v současnosti v ČR stane každá desátá žena a každý třicátý muž. A sexuální násilí zasahuje do toho nejintimnějšího soukromí. Současně se stále ? lidí v ČR domnívá, že za znásilnění si oběť může sama.

Centrum PORT nabídne obětem sexualizovaného násilí krizovou pomoc, možnost okamžitého ubytování, sociální a právní poradenství, individuální a skupinovou psychoterapii, speciální výslechovou místnost nebo sběr a uchování genetických vzorků a důkazů či lékařskou pomoc. Oběti najdou všechny tyto služby na jednom místě, budou poskytované vyškoleným personálem a reflektovat individuální potřeby každé klientky či klienta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…