Kocumová (LOL!): 7 milionů pro sportovní kluby podle známostí

29.05.2023 15:02 | Tisková zpráva

Vedení Liberce pokračuje v rozdělování „sportovního medvěda“. Sice mírně obměněné zastupitelstvo, ale zákulisní vztahy se stále drží. A tak bylo opět rozděleno skoro 7 milionů (přesně 6 850 000Kč) mezi 7 privilegovaných klubů.

Kocumová (LOL!): 7 milionů pro sportovní kluby podle známostí
Foto: tvrtm.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Dříve tento veliký balík absolutně netransparentně rozděloval náměstek Ivan Langr ze Starostů, teď jeho veslo převzal Petr Židek z ODS.

„Opravdu mi vadí, že se stále zaštiťují názvem "Podpora mládežnické základny významných sportovních klubů na území města Liberec". Přitom se dlouhodobě nejedná o nic jiného, než podporu dopředu vybraných klubů. Ano, jsou úspěšné. Ale problém je jednak ve výši podpory, která nepodléhá žádným pravidlům, a za druhé v tom, že mezi tuto VIP skupinu klubů se žádné jiné nedostanou. A to ať jsou výsledky jejich svěřenců, jak dobré chtějí,“ kritizuje rozdávání milionů Zuzana Kocumová, která na absenci pravidel i logiky dlouhodobě upozorňuje.

A tak jsou na další rok vyloučeni z privilegované skupiny, i šance na příspěvek, třeba atleti AC Slovan Liberec, plavci Slavie, nemluvě o orientačních běžcích a mnoha dalších úspěšných sportovcích. Nehledě k tomu, že nás reprezentují nejen na celostátní, ale i evropské a světové úrovni a pravidelně obsazují první místa v anketě Sportovec roku Liberecka.

„Když jsem se náměstka pro sport, Petra Židka, opakovaně ptala, v čem jsou tyto kluby horší než ty, které odměnili, radní Židek nedokázal odpovědět. Prý že se nikdy neuspokojí všichni a vždy to bude subjektivní. Což je ale opravdu chabá výmluva, která jen potvrzuje rozdělování peněz pouze na základě osobních vztahů a lobbingu,“ dodává Kocumová.

„Veřejné peníze by se měly rozdělovat transparentně a podle jasně daných pravidel, a ne podle známostí. Jejich rozdělení by mělo být snadno přezkoumatelné, což tyto „dotace“ rozhodně nesplňují,“ doplňuje Josef Šedlbauer. 

Ono si totiž v politické funkci ničím lidi tak hezky nekoupíš, jako za peníze vybrané z kapes nás všech…

Seznam odměněných klubů. Nezdá se vám, že tam některé úspěšné kluby opravdu chybí?

A finance jsou rozděleny velmi nerovnoměrně?

  • BÍLÍ TYGŘI LIBEREC - 2 500 000 Kč
  • FC SLOVAN LIBEREC - 2 500 000 Kč
  • FBC Liberec - 500 000 Kč
  • TJ VK DUKLA LIBEREC - 250 000 Kč
  • TJ DUKLA Liberec - 1 000 000 Kč
  • Futsalový klub Zlej se(n) Liberec - 50 000 Kč
  • Sportovní klub stolního tenisu Liberec - 50 000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…