Kolaja (Piráti): Evropané potřebují akceschopnou Evropu

23.11.2023 19:05 | Tisková zpráva

Kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja k usnesení, vyzývajícímu ke změně zakládajících smluv EU

Kolaja (Piráti): Evropané potřebují akceschopnou Evropu
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Evropané potřebují akceschopnou Evropu. Nemůžeme proto umožnit jedné zemi blokovat šestadvacet zbylých. Bohužel, přesně to se dnes děje. Například maďarský premiér Viktor Orbán nám opakovaně ukazuje, že se neostýchá vzít si celou Evropu jako rukojmí pro své zájmy, třeba aby neoprávněně dosáhl na evropské peníze. Přitom ale celé Evropě znemožňuje efektivně pomáhat Ukrajině zavedením nových sankcí proti ruskému režimu Vladimira Putina nebo poskytnutím financí Ukrajině.

Rozhodování jednomyslností v Radě Evropské unie o některých otázkách, jako jsou ty související s bezpečnostně-zahraniční politikou, bere akceschopnost celé Evropě. Věřím proto, že je na čase se jednomyslnosti například v této oblasti zbavit, a jsem rád, že k tomu Evropský parlament vyzval.

Ostatně už dnes Rada Evropské unie rozhoduje v osmdesáti procentech případů kvalifikovanou většinou. A v těchto oblastech je Evropa mnohem efektivnější. Oblastí, kde se v Radě Evropské unie rozhoduje jednomyslností, je minimum.

Bez rozšíření rozhodování kvalifikovanou většinou i na některé další oblasti nedojde k rozšíření Evropy, které bychom si přáli. Tvářit se, že ano, by znamenalo lhát si sami sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…