Kolaja (Piráti): Piráti oceňují priority francouzského předsednictví. Varují ale před volbami

19.01.2022 13:49

Zelená transformace, regulace digitálních platforem a sociální Evropa. To jsou hlavní priority francouzského předsednictví Rady EU, které dnes europoslancům představuje prezident Emmanuel Macron.

Kolaja (Piráti): Piráti oceňují priority francouzského předsednictví. Varují ale před volbami
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Pirátští europoslanci vybrané priority oceňují, zároveň se ale obávají, že předsednictví může být narušeno prezidentskými volbami ve Francii. Po Francii v červenci přebírá štafetu Český republika. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

„Jsem rád, že francouzské předsednictví vnímá potřebu změny pravidel na Internetu jako jednu ze svých priorit. Co se však týče aktu o digitálních službách (DSA), musíme si dát pozor, aby legislativa nebyla pod francouzským předsednictvím přijata zbytečně rychle na úkor kvality. Musíme si být jisti, že nová pravidla pro odstraňování nelegálního obsahu on-line nebudou omezovat svobodu slova,“ připomíná místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Ten se také aktivně účastní dokončování vyjednávání aktu o digitálních trzích (DMA) jako stínový zpravodaj za výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. „Náš společný cíl tady je jasný. A to nastavit taková pravidla, která navrátí na digitální trhy konkurenční prostředí, zkrotí digitální obry a podpoří menší firmy,” doplňuje Kolaja.

“Francouzské předsednictví je negativně poznamenané francouzskými prezidentskými volbami a to zejména ve výběru témat, kterým se věnovat nebude” domnívá se pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Jednou z priorit francouzského předsednictví je Konference o budoucnosti Evropy, ve které mohla veřejnost sdělovat své nápady o změnách EU. “Věřím, že závěry, které přinesla Konference o budoucnosti Evropy Francouzi připraví objektivně, s ohledem na to, co si občané EU skutečně přejí,” dodává Gregorová.

V oblasti transformace ekonomiky na moderní a udržitelnou zdůrazňuje Mikuláš Peksa vyjednávání podoby uhlíkového cla. „Je to nástroj, který pro importéry do Evropy zavede takové podmínky, aby evropský průmysl mohl dováženým produktům konkurovat. Na výrobky ze zemí, kde je výroba těžce neekologická, bude uvedeno speciální clo, které narovná tržní podmínky pro všechny. Francouzské předsednictví má ambice sjednotit emisní požadavky na vnitřní trh i dovoz ze třetích zemí, včetně Ruska nebo Číny. Naši oceláři v Ostravě získají férové podmínky vůči čínské konkurenci,“ vysvětluje Peksa.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.